Kolovratník (ANO): Výkupy pozemků pro dopravní stavby získávají pevný řád

28.11.2015 13:41

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona č. 416 o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Kolovratník (ANO): Výkupy pozemků pro dopravní stavby získávají pevný řád
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Nová pravidla, která napomáhají především Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) při výkupech pozemků v jednání s jejich majiteli, budou platit od nového roku. Dosavadní maximální limity cen vykupovaných pozemků nahradí pevně stanovené ceny.

Poslanecký návrh zákona, pod kterým jsou podepsáni koaliční a opoziční zástupci, schválila Sněmovna v tzv. zrychleném režimu 131 hlasy poslanců a poslankyň.

"Velmi si vážím této, nepříliš časté, shodě napříč politickým spektrem, která je vyjádřena více než ústavní většinou při hlasování o novele. Musím rovněž ocenit proaktivní přístup kolegů z ostatních poslaneckých klubů od samého začátku, kdy jsme v létě začali o této úpravě diskutovat," říká předkladatel návrhu, pardubický poslanec, Martin Kolovratník. Novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury má odstranit nesrovnalosti při výkupech pozemků, které odhalila letošní praxe. "Doposud platná norma sice napravovala nespravedlivé, přesněji řečeno velmi nízké, výkupní ceny pozemků, ovšem nabízela zároveň různé násobky těchto výkupních cen. Vedlo to k tomu, že jednotlivé krajské Správy ŘSD nabízely majitelům pozemků různé ceny a jednání s nimi se i nadále protahovala," upřesňuje Martin Kolovratník a dodává: "Stejně tak „institut“ výjimky šestnáctinásobku výkupní ceny, který podepisoval ministr dopravy, se ukázal jako poněkud „neurychlující“ výstavbu dopravní infrastruktury."

Od nového roku budou různé násobky výkupních cen pozemků nahrazeny pevně stanovenými cenami. Nestavební pozemky, tj. zemědělská a lesní půda, budou oceněny pevným osminásobkem ceny odhadní. Stavební pozemky budou rovněž pevně oceněny, v tomto případě koeficientem 1,15 ceny odhadní.

Nově také při oceňování vykupovaných pozemků nebude započítáváno zvýšení ceny okolních pozemků v souvislosti s jejich výkupem. Tím by mělo být zabráněno spirálovitému zvyšování odhadních a následně výkupních cen. Ceny by se také neměly navyšovat, pokud je například ŘSD bude kupovat od jiné státní organizace, například od Lesů České republiky. Stát by rovněž mohl kupovat pozemky a ty následně měnit za jiné, kde potřebuje stavět. Dnes existují případy, kdy stát nevlastní vhodné pozemky a tudíž nemůže vyjít vstříc například zemědělcům, kteří své pozemky chtějí spíše než prodat tak vyměnit za obdobné, aby mohli nadále hospodařit.

"Novela navíc obsahuje dvouměsíční přechodné ustanovení, které umožňuje, aby dosavadní řízení mohla být dokončena podle nynější úpravy," uzavírá Martin Kolovratník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…