Kolovratník (ANO): Zatím jste, pane ministře, neudělal nic

13.07.2017 19:59

Interpelace poslance Martina Kolovratníka na ministra zemědělství Mariana Jurečku ve věci nečinnosti ministra při ničení komunikací po kalamitě na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2017.

Kolovratník (ANO): Zatím jste, pane ministře, neudělal nic
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Vážený pane tradičně nepřítomný ministře Jurečko, rád bych se na vás obrátil s tématem, které přesahuje můj resort dopravy a váš resort zemědělství. Jistě víte, že v průběhu posledních dvou let došlo ke katastrofickému nárůstu nahodilých těžeb dřeva, způsobenému kalamitními kůrovci, což způsobuje extrémně zvýšený pohyb nákladní automobilové dopravy, která odváží to napadané dříví z lesa. Nejhorší situace je na severní Moravě a ve Slezsku. V roce 2015 dosáhl objem evidovaného kůrovcového dříví 1,5 milionu a loni už dokonce 3 miliony kubických metrů krychlových. Nejhorší situace je v okresech Bruntál, Olomouc, Opava, Vsetín, Nový Jičín, Šumperk a Frýdek-Místek. Podle těch údajů už je ten rozsah skoro větší než kůrovcová kalamita na Šumavě. Následky těžby a odvozu dřeva v postižených oblastech jsou zjevné - a tady je právě doprava - na totálně zničených pozemních komunikacích, které většinou nepatří Lesům České republiky. Jsou to cesty soukromé a hlavně místní komunikace v majetku obcí.

Moje otázka, pane ministře, zní: Těžební a svozová technika Lesů ČR páchá dennodenně významné škody na okolních vozovkách a jsou to všechny třídy - krajské, dvojky, trojky, místní komunikace obcí a soukromé cesty. Já jsem se sešel se starosty a podle informací z terénu s majiteli ani starosty nikdo ze strany Lesů ČR nejedná a vámi řízené Lesy ČR nemají zájem věc řešit. Ptám se tedy, jak budete tuto újmu vlastníkům komunikací kompenzovat. Zástupci obcí vás prokazatelně několikrát o věci informovali a vy jste zatím neudělal nic. Ptám se, proč se této věci nevěnujete. Kdy a jaké manažerské pokyny zadáte vedení podniku Lesy České republiky?

A závěrem vás chci informovat, že podrobnější informace k tomuto tématu si dnes žádám i v písemné interpelaci a že budu připraven váš postup řešit a diskutovat na 60. schůzi Poslanecké sněmovny začátkem září. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…