Kolovratník (ANO): Zdá se vám práce poslanců odtržená od běžného života? Opak je pravdou

22.10.2015 5:30

Spousta lidí se ptá, jak souvisí poslanecká práce ve sněmovně s životem běžných občanů v regionu. Mají pocit, že poslanci sedí zavření v jakémsi „zlatém skleníku“ na Malé straně a nemají ponětí o tom, jaký mají nové zákony dopad na každodenní realitu.

Kolovratník (ANO): Zdá se vám práce poslanců odtržená od běžného života? Opak je pravdou
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Troufám si tvrdit, že minimálně v dopravě to tak není. Každá novela dopravních zákonů je během několika týdnů vidět v reálném silničním provozu, a protože řidičský průkaz má většina z nás, přijde zpětná vazba velmi rychle.

I proto bychom vám rádi nabídli krátký přehled novinek, které na české silnice přinesou nadcházející týdny.  Začneme milou novinkou pro ty z nás, kteří často jezdí z Pardubic do Hradce Králové. Podle dokončené novely zákona číslo 13 o pozemních komunikacích se totiž konečně dočkáme rychlosti 110 km/h. Novela bude platit od prvního ledna a jasně říká, že na silnicích první třídy, které mají 4 pruhy a jsou směrově oddělené, lze jet  o dvacet kilometrů rychleji, než klasickou devadesátkou. Přesně tyto parametry „hradubická“ splňuje.  Další novinkou zákona bude odstranění rychlostních silnic typu R.  Nově tedy budeme mít v celé republice buď takzvané jedničky (s rychlostí 90 km/h nebo 110 km/h) anebo dálnice (vždy s rychlostí 130 km/h).  Pokud vás zajímá, jak bude nová silniční síť vypadat a kde budeme platit dálniční poplatek, podívejte se na webové stránky Ředitelství silnic a dálnic – www.rsd.cz

Další legislativní novinkou, která ovlivní životy nás řidičů, bude zákon s podobným názvem: „O provozu na pozemních komunikacích“. Ano, tušíte správně, je to právě ten zákon, který obsahuje pravidla jízdy a který jsme se museli všichni naučit při zkouškách v autoškole.  Ve Sněmovně se právě nachází před svým finálním schválením. Mimo řady dalších novinek značně ulehčí život nás všech, kteří vlastníme řidičský průkaz.  Do řidičáku už nebude potřeba zapisovat údaje o bydlišti, protože ty máme v občance. Pokud tedy budete od ledna žádat o nový ŘP a nebo se budete stěhovat, stačí si vyřešit pouze jeden průkaz.  Výše uvedenou žádost o  vydání ŘP navíc můžete podat u sebe ve své obci, nemusíte jezdit nikam daleko.  A jako jsou další novinky? Pokud budou poslanci souhlasit, měla by mít policie větší pravomoci při odebrání  řidičáku, tzv. okamžitý  zákaz řízení. Nově by to šlo nejen u alkoholu a drog, ale například i při vysokém porušení rychlosti nebo vjezdu na železniční přejezd během červeného světla. Bezpečněji by mělo být i na dálnicích, kde chceme zajistit okamžitý odtah porouchaného a havarovaného vozidla na nejbližší odstavné parkoviště.  Ve Sněmovně leží i další diskutabilní  návrhy – jako například povolit 0,5 promile alkoholu u cyklistů nebo zvýšení rychlosti až na 150 km/h. S těmito návrhy osobně nesouhlasím a věřím, že je poslanci po pečlivém zvážení odmítnou.

Závěrem bych rád přidal ještě jednu nabídku.   Jako místopředseda Dozorčí rady SFDI (Státního fondu dopravní infrastruktury) pomáhám i s dotacemi na cyklostezky, bezpečné chodníky a přechody. Představte si, že jen v  Pardubickém kraji jsme letos zajistili 18,3 mil. Kč na stavbu cyklostezek a dokonce 30,6 mil. Kč na zvýšení bezpečnosti na obecních komunikacích.  Velkou zásluhu na tom mají i zástupci obcí. Sami vytipovali nebezpečná místa, připravili žádosti a v rozpočtech vyčlenili svůj podíl na stavbu. Pokud byli připraveni, měli šanci získat od státu až 85% celkových nákladů Proto vyzývám starosty našich obcí – pokud i vy chcete zvýšit bezpečnost dopravy, neváhejte a ozvěte se mi. Čas máme do půlky ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…