Komín (KDU-ČSL): Telč určitě neskončí zavalená odpady jako Neapol

10.01.2016 22:33

Zcela nový systém svozu odpadů v Telči a třinácti přilehlých obcích vyvolal vlnu kritiky. Prý je ukvapený, nedořešený a represivní vůči lidem. Prý u nás bude nepořádek a zápach a Telč má být zavalena odpadky jako Neapol. Rád bych na tyto námitky reagoval.

Komín (KDU-ČSL): Telč určitě neskončí zavalená odpady jako Neapol
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

První a zásadní změna je v tom, že si prostřednictvím nového svazku obcí a nově zřízené s.r.o. provozujeme svoz odpadů sami. Dosavadní externí firmy nám nebyly schopny rozkrýt své náklady a zisky – a možná proto nás teď kritizují. Teď máme o všech financích přehled sami a navíc v naší nové organizaci zaměstnáváme více místních lidí.

Druhá změna je v tom, že místo jednou týdně se odpad sváží jednou za 14 dní. Není to snaha někoho omezovat. Ale dnes lidé třídí čím dál lépe, a směsného odpadu tak ubývá. Nádoby jsou prázdnější než dřív a někteří dokonce omezují třídění, aby popelnici naplnili, když už si ji platí. Podle průzkumu byly popelnice v Telči zaplňované průměrně z půlky a 15 procent lidí je nevystavovalo každý týden.

Třetí změna je v tom, že nabízíme motivaci k lepšímu třídění. Každá rodina zdarma dostane modrou nádobu na papír a žlutou na plast, na jaře přibudou i kompostéry a bude také víc hnědých kontejnerů na bioodpad – právě do nich se bude moci dávat zapáchající odpad, který by jinak v klasické popelnici mohl déle páchnout, jak se někteří obávají.

Centrum našeho města nijak neutrpí na čistotě, protože koše se budou dál vyvážet stejně jako dřív. Naopak teď si jako samoprovozovatelé můžeme koupit menší vůz, který projede historickou branou i užšími uličkami. Celkově pro obyvatele nový systém znamená větší komfort. Nemusejí nosit papír či plast k „hnízdům“. A na rozdíl od záměru předchozích provozovatelů zatím neplánujeme zdražovat.

Systém jsme připravovali důkladně čtyři roky a snažili jsme se prostřednictvím besed a letáků obyvatelům vysvětlit. Nechali jsme se inspirovat v Třebíči a v Mikulově, městech, která patří ke špičkám v třídění odpadů. Nový systém také jde vstříc zákonu, který po roce 2024 zakáže volné skládkování – v tom teď Telč má určitý náskok před ostatními městy.

Pavel Komín, místostarosta Telče za KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…