Komínek (KSČM): Co přináší dokončení a otevření dálnice D8

15.12.2016 13:50

V sobotu 17. prosince proběhne dlouho očekávané slavnostní otevření posledního úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Zprovoznění tohoto chybějícího úseku jistě přivítali jak občané Ústeckého kraje, tak zejména všichni řidiči pohybující se na trase Praha – Ústí nad Labem – Drážďany.

Komínek (KSČM): Co přináší dokončení a otevření dálnice D8
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Zastupitel KSČM Jaroslav Komínek

V tuto chvíli nemá smysl zabývat se historií 31leté výstavby této dálnice, o té již bylo popsáno mnoho papíru a je notoricky známa. Berme otevření dálnice po předchozích komplikacích jako úspěch (i přes pesimistické předpovědi mnoha „odborníků“) a zkusme se podívat, co nám toto zprovoznění přináší.

Především velkou úlevu pro všechny obce na dosavadních hlavních objízdných trasách, a to jak na komunikaci I/8 (Velemín, Bořislav, Žalany a další), tak na komunikaci I/30 (Malé Žernoseky, Litochovice nad Labem, Prackovice nad Labem, Dolní Zálezly a celá dotčená část města Ústí nad Labem). Kdo nežil v obci, přes kterou ve dne v noci projíždí tisíce automobilů včetně těžkých nákladních souprav, obtížně pochopí rozsah problémů, se kterými obyvatelé těchto míst museli po mnoho let žít, od výrazně znečištěného ovzduší, poškození nemovitostí až po obavy o bezpečnost svou a svých blízkých při každém pokusu o přechod frekventované silnice.

Další problémy samozřejmě provázely vlastní výstavbu dálnice. Týkaly se zejména poškození silnic II. a III. třídy a místních komunikací, které byly využívány jako trasy pro zásobování stavby materiály a přesuny zemin. Tyto komunikace a obce na nich velmi trpěly zejména těžkou nákladní dopravou a opakovaným znečišťováním v době zhoršených klimatických podmínek. Věřme, že se naplní příslib ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a že silnice poškozené v souvislosti s výstavbou dálnice budou co nejdříve po dokončení stavby opraveny.

Velmi podstatným přínosem je též otázka bezpečnosti silničního provozu. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že provoz na dálnici, co se týče bezpečnosti a počtu a následků dopravních nehod, vychází daleko příznivěji než na komunikacích I. třídy. K častým dopravním nehodám docházelo také na přetížených objízdných trasách.

Také z hlediska životního prostředí je zajisté mnohem příznivější, když auta plynule projedou po dálnici, než když popojíždí v dlouhých kolonách.

Z výše uvedeného je patrné, že rozsah oblastí, na které má otevření dálnice příznivý dopad, je velmi rozsáhlý. Počínaje poměrně velkým územím, které bylo negativně ovlivněno vedením stávajících objízdných tras, a konče mnoha řidiči i dopravci, kterým se výrazně zkrátí trasa i čas dojezdu. V letošním roce byly problémy na objízdných trasách ještě násobeny v době probíhajících oprav realizovaných ŘSD na obou komunikacích I. třídy. Bohužel dle vyjádření ŘSD byly některé úseky již v tak špatném stavu, že opravy nebylo možné odkládat.

Můžeme proto pouze litovat, že všechny výše uvedené problémy museli všichni dotčení snášet o mnoho let déle, než se původně předpokládalo, a to zejména kvůli mnoha aktivitám a snahám o zastavení či zdržení výstavby dálnice. Ústecký kraj se po celou dobu výstavby snažil dostupnými prostředky o její urychlení a spolupracoval při řešení problémů, přeji proto všem definitivní úlevu a na dálnici D8 plynulý provoz bez nehod.

Jaroslav Komínek, náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství Ústeckého kraje za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…