Konečná (KSČM): Budou vůbec někdy peníze z evropských fondů?

16.01.2015 15:55

Jako hlavní výhodu členství v Evropské unii brala česká veřejnost vždy možnost čerpání evropských fondů. Ovšem vše, co se kolem toho děje, je tragické. Minulé vlády zanedbaly kontrolu, takže z fondů se bezostyšně kradlo.

Konečná (KSČM): Budou vůbec někdy peníze z evropských fondů?
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

V honbě za čerpáním z fondů se často schvalovaly projekty, které mají minimální pozitivní dopad na Českou republiku, např. za poslední roky se postavilo snad nejvíce rozhleden v historii, a důležité projekty (např. čističky odpadních vod) byly budovány v nedostatečné míře.

Nová Sobotkova vláda si vytkla jako hlavní prioritu čerpání peněz z evropských fondů a přípravu nového období 2014 – 2020. Výsledek  ročního snažení je tristní. Čerpání fondů se nějak dramaticky nezlepšilo a příprava nového období čerpání fondů se vleče šnečím tempem. Poslední kapkou je, že Evropská komise odmítla schválit tři operační programy „Podnikání a inovace“, „Rybářství“ a „Životní prostředí“. Další šanci budou mít nejdříve v červnu letošního roku. Takže je otázkou, kdy reálně budou hodnoceny výzvy na čerpání fondů? A kdy reálně opravdu někdo bude čerpat?  Prozatím je nutné tento časový horizont označit jako „nedohledno“. Můžeme si stěžovat, že úředníci Evropské komise se k České republice chovají jako protektoři, když jim nestačí, že Česká republika schválila služební zákon, ale pitvají se ve způsobech odměňování státních úředníků, jako kdyby existovala nějaká směrnice určující společná evropská pravidla. A když to evropským úředníkům nestačí, tak arbitrárně rozhodnou, že nám neschválí operační programy. A není to dávno, kdy se úředníci Evropské komise takto protektorsky arogantně chovali v případě schvalování zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.

Bohužel jim to umožňujeme tím, že se ministři České vlády, včetně premiéra, chovají nedospěle, zbaběle. Nejproslulejší je ministryně pro místní rozvoj Šlechtová, která prohlásila na výboru v Poslanecké sněmovně, že „musíme být bruselštější než Brusel“, vyjadřujíc tak naprostou rezignaci na jakékoli sebevědomé vyjednávání s Bruselem. A když k tomu přičteme, že ministři české vlády podcenili přípravu operačních programů, jejich vysvětlování v Bruselu a vysvětlování, že plníme i předběžné podmínky čerpání fondů, jako je zmíněný zákon o státní službě, tak máme výsledek, že peníze z evropských fondů nám budou dále utíkat mezi prsty.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace