Konečná (KSČM): Energetická koncepce neřeší otázku prolomení limitů

19.05.2015 6:33

Je třeba ocenit, že vláda dnes konečně schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Různí politici kolem tohoto dokumentu dělali zbytečné tanečky a požadovali další a další doplnění.

Konečná (KSČM): Energetická koncepce neřeší otázku prolomení limitů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Je jasné, že Česká republika se bude muset ubírat cestou kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Nejen proto, že musíme plnit závazky vůči Evropské unii zvyšováním podílu obnovitelných zdrojů a snižováním množství emisí CO2, ale rovněž proto, že zásob uhlí ubývá a bude třeba je ponechat pro centrální zásobování teplem, kde je hnědé uhlí stále nejlevnějším způsobem vytápění domácností.

Bohužel koncepce stále nevyřešila problém, zda prolomit limity uhlí a vláda si opět objednala další studie dopadů prolomení limitů a oddaluje tak rozhodnutí do nekonečna. Usnesení vlády totiž neříká nic o tom, že vláda po obdržení studií rozhodne, jak dále pokračovat s limity těžby uhlí. Toto oddalování škodí všem lidem, kterých se týká možná těžba, horníkům, kteří mají nejistotu ohledně svého dalšího zaměstnání, ale i energetice jako celku, neboť to ovlivňuje rozhodování o investicích.

Stejně tak není dobré, že se s aktualizací Státní energetické koncepce neprojednal Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který s koncepcí úzce souvisí. Bohužel tak vidíme, že ta klíčová rozhodnutí vyřešena nejsou, a tak se může stát, že Státní energetická koncepce bude jen papír, který se nebude plnit, což by byla škoda.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…