Konečná (KSČM): Evropská komise se rozhodla obejít parlamenty členských států

22.09.2016 9:39

Stanovisko ke Komplexní hospodářské a obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA)

Konečná (KSČM): Evropská komise se rozhodla obejít parlamenty členských států
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Zásadně odmítáme uzavření dohody CETA v podobě, jak byla předložena Evropskou komisí. Ve svých principech se neliší od smlouvy TTIP a byla vytvořena za účelem další privatizace a deregulace veřejných služeb.

To v důsledku může vést k ohrožení zdraví spotřebitelů a práv zaměstnanců. Stejně tak smlouva CETA otevírá dveře dalším mezinárodním arbitrážím. Navíc se Evropská komise rozhodla obejít parlamenty členských států.

Hlavní argumenty:

  • Ve smlouvě CETA je využíván systém tzv. negativních seznamů. To znamená, že všechny  služby, které nejsou jmenovitě uvedeny, budou podléhat liberalizaci. Platit to může i pro  služby, které dosud nevznikly, nebo dnes nejsou považovány za klíčové. Jedná se o radikální  změnu oproti pozitivním seznamům, které byly v obchodních smlouvách EU dosud  používány a které obsahovaly pouze ty služby, s jejichž liberalizací vlády souhlasily, takže  jiné sektory zůstaly nedotčeny. Jde o zásadní omezení práv jednotlivých států na regulaci.
     
  • Smlouva CETA obsahuje zavedení zvláštních arbitrážních soudů, které budou stát nad  právními systémy jednotlivých států. Výhradní přístup k němu budou mít zahraniční a velcí  investoři, státy se budou moci vždy jen bránit. Pro tento systém není žádný důvod, protože  jak státy EU, tak Kanada mají dostatečnou právní ochranu investic. Naopak jeho zavedení  by podpořilo spekulativní žaloby a utrácení veřejných prostředků na obhajobu.
     
  • CETA také vytváří nerovné postavení farmářů, které povede na evropské úrovni buď k  likvidaci některých z nich nebo ke snížení produkčních standardů.
     
  • Rizika plynoucí z CETA jsou oproti hospodářským ziskům obrovská. CETA by měla během  deseti let přispět k růstu 0,03 – 0,08% HDP EU a růst reálných mez by měl být 0,06%.  Veškeré tyto oficiální odhady jsou hospodářsky naprosto marginální.
     
  • Evropská komise plánuje CETA považovat za „předběžně platnou“ pokud ji odsouhlasí  Evropská rada. Je tím zpochybněna demokratická role jak evropského, tak národních  parlamentů.

Ing. Kateřina Konečná

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi