Konečná (KSČM): Jak nepracovat s genderem! Dienstbier má schopnost i vážné téma zdiskreditovat před veřejností

27.07.2015 9:07

Gender je pojem, se kterým se v současné době setkáváme téměř na každém kroku. Slovník cizích slov jej vykládá jako „sociální rozdíly mezi muži a ženami, které jsou kulturně a sociálně podmíněné a různí se mezi kulturami; je dočasným stupněm vývoje mezi muži a ženami“.

Konečná (KSČM): Jak nepracovat s genderem! Dienstbier má schopnost i vážné téma zdiskreditovat před veřejností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Pod touto poměrně složitou definicí si ovšem můžeme představit celou řadu rozdílů mezi muži a ženami, kde je ženské pohlaví znevýhodňováno – například dnes často diskutované rozdílné finanční ohodnocení za stejně vykonanou práci (ženy jsou v tomto ohledu znevýhodňovány až o několik desítek procent v závislosti na odvětví a vzdělání).

Chápu, že ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier musí tu a tam přijít s nějakým nápadem, který jej mediálně proslaví, aby občané na jeho „ministerstvo“ nezapomínali. Tentokrát chce genderově citlivější učebnice. Což o to, nápad to není úplně špatný, ale opět se staví dům od střechy.

Podle mého soudu by měli být nejprve s genderovou problematikou seznámeni učitelé, a to ve vztahu jejich přístupu k jednotlivým pohlavím, neboť i odborníci se shodují, že podoba učebnic v tomto problému nehraje hlavní roli.

Ministr Dienstbier má vždy schopnost i poměrně vážné téma zdiskreditovat v očích veřejnosti, což je podle mě i tento případ. Celá řada genderových problémů však opravdu stojí za naši pozornost a KSČM na ně pravidelně upozorňuje.

Již zmíněné rozdílné odměňování pohlaví či sociální situace žen (mimochodem něžnější pohlaví nese na svých bedrech mnohem více porevolučních – zejména sociálních – dopadů než to mužské) jsou jedny z nich. Ale ve školství jsou podle mého názoru mnohem palčivější problémy, než vytvářet učebnice, kde místo „Ema má mísu“ bude „Pepa má mísu“. Například ten, že spousta škol na nové učebnice vůbec nemá.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…