Konečná (KSČM): Jak se tají byznys?!

27.10.2014 15:45

Není to tak dlouho, co jsem psala článek o utajených účtech Čechů v zahraničí. Peníze na účtech však nejsou to jediné, co se maskuje.

Konečná (KSČM): Jak se tají byznys?!
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Za posledních 5 let se téměř zdvojnásobil počet českých firem, které mají vlastníka v některém z daňových rájů. A rozhodně se nejedná o zanedbatelná čísla. Jde téměř o dvě tisícovky firem s kapitálem přes 12 mld. korun (podle odhadů analytiků - přesné číslo se samozřejmě nikdy nedozvíme, ale s velkou pravděpodobností bude vyšší).

Seychely, kde se jistý čas ukrýval nám dobře známý Radovan Krejčíř, už ovšem tolik netáhnou. Podobně jako Panenské ostrovy, taktéž nechvalně proslulé podnikem, do něhož proudilo 17 haléřů z každé prodané jízdenky pražského dopravního podniku, či Kajmanské ostrovy. Česká republika s nimi totiž uzavřela několik dohod, které jí umožňují z těchto oblastí získávat informace. To v tomto kontextu jednoznačně považuji za krok správným směrem. Naopak „vyhledávanými“ destinacemi – tzv. off-shore finančními centry – jsou dnes například Marshallovy ostrovy či Panama.

Někteří vykutálení čeští podnikatelé se snaží argumentovat přesunem svých sídel do zmiňovaných rájů tím, že v České republice existuje všeobecná závist, které se chtějí vyvarovat. To je ovšem podle mě naprosto lichý argument. Pokud si poctivý podnikatel svou prací a nápady dokáže vydělat a takto vydělané peníze pak řádně daní, nevidím důvod, proč k tomuto kroku přistupovat. Myslím si, že výše uvedený příklad dostatečně dokazuje mé tvrzení.

Evropská unie (a samozřejmě také Česká republika), by se měla této oblasti vyvádění peněz začít věnovat. Určitě je na místě také přitvrzení pravidel, aby nedocházelo k neprůhledným finančním tokům. Doplácí na ně totiž nejen stát a poctiví podnikatelé, ale ve svém důsledku nakonec všichni občané naší země.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu (KSČM)

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie