Konečná (KSČM): Místo podpory diplomacie si na silnice pustíme americké obrněnce

30.07.2015 4:29

Za dva měsíce nás čeká další díl amerického thrilleru Demonstrace síly. Ten první se jmenoval Dragoon Ride.

Konečná (KSČM): Místo podpory diplomacie si na silnice pustíme americké obrněnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Sledovanost měl průjezd vojenského konvoje přes Českou republiku opravdu velkou. Jak se bude jmenovat díl druhý, podzimní, to ještě netuším. Vím jen, že v hlavní roli mají být desítky obrněných transportérů Stryker, které se předvedou při maďarském cvičení NATO, a přeženou se i přes naši zemi. Tréninková operace Brave Warrior se uskuteční v průběhu září a října u města Várpalota. Pojem thriller jsem nepoužila náhodou.

Jde o žánr, který má vyvolat silné napětí a emoce. A to průjezd Českou republikou pochopitelně vyvolá. Nejen v Rusku, proti němuž je demonstrativní akce mířena, ale i u českých občanů, kteří by pochopitelně raději sledovali zpravodajství z úspěšných diplomatických jednání o mírovém řešení ukrajinské krize. Naším cílem by totiž opravdu mělo být urychlené a opravdové řešení krize a nikoliv její eskalace. Jestliže jsme se v historii nejednou radovali, když nás opouštěly cizí armády, nerozumím tomu, proč by si nyní měly naše silnice zvykat na kola těžkých obrněných vozů dalších armád z jiných zemí.

Zatímco dříve se podobné konvoje snažily nevyvolávat pozornost, nyní prezentují schopnost vstoupit do otevřeného vojenského konfliktu. Představitelé americké armády to ani netají. Ve svých prohlášeních tvrdí, že co do obrněnců jsou Rusové mnohem lépe vybaveni, a tak i americké Strykery, které tu zřejmě na podzim uvidíme, budou modernizovány za devět miliard korun. (Nejen) americký zbrojní průmysl jásá, mnozí čeští politici opět ustupují hrátkám velmocí, a občané se děsí, kam až to může dojít.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.