Konečná (KSČM): O co doopravdy jde ve smlouvě Evropské unie s USA?

10.04.2014 5:43

Evropská unie a USA již několik měsíců v tichosti vyjednávají obchodní dohodu, která má zajistit volný obchod mezi oběma velkými obchodními uskupeními. Ale jde zde skutečně jen o volný obchod?

Konečná (KSČM): O co doopravdy jde ve smlouvě Evropské unie s USA?
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Přečteme-li si, čeho všeho se dohoda týká, tak je zřejmé, že skutečně nejde jen o volný obchod. Cla činí dnes 5,2 % na straně Evropské unie a 3,5 % na straně Spojených států amerických. Podle informací diplomatů Evropské unie se jedná zejména o tzv. netarifních překážkách obchodu. Jenže to, co vypadá na první pohled jako bohulibé odstraňování překážek obchodu, se převrací v hydru, která by znamenala, že Česká republika ztratí možnost sama si určovat své vlastní zákony a soudní moc. Mohlo by to znamenat, že přijdeme o vymoženosti, které jsme prosadili proti vůli příznivců volné ruky trhu. Pokud se stát či země zaváže mezinárodní obchodní dohodou k liberalizaci určité služby, podřídí a otevře demokratické, ekonomické a společenské zájmy svého lidu mezinárodnímu investorovi a kontrole zvenčí. To znamená, že když se státy zaváží mezinárodními obchodními smlouvami, tyto závazky se stanou nezvratitelnými a ocitnou se mimo zákony země a Evropské unie bez ohledu na podstatu budoucích vlád. To je účel mezinárodních obchodních smluv a tlaku na ně, jenž vyvíjí firmy. Chtějí jakýmkoli budoucím vládám svázat ruce. Zájmy velkopodnikání budou triumfovat nad demokratickými požadavky lidí na sociálních a ekologických standardech. Proto se také proti smlouvě staví odbory a ekologické organizace po celé Evropě. Abychom si to přiblížili v praxi, takové stejné podmínky v Evropské unii a USA totiž mohou znamenat, že americké farmaceutické firmy si prosadí delší patentovou ochranu léků a tím se nedostanou k nemocným levnější generické léky. Nebo se americké firmy budou dožadovat stejného pracovního práva jako je v USA, kde zaměstnanec má jen minimální práva. V oblasti kvality potravin, kdy klopotně postupujeme k tomu, aby se nám v obchodech neobjevovaly nekvalitní nebezpečné potraviny, tak díky této dohodě se nám v obchodech opět beztrestně objeví v mnohem větší míře, protože v USA jsou standardy bezpečnosti potravin na mnohem nižší úrovni. A to nejdůležitější na konec. Dohoda směřuje k tomu, že by se státy odevzdaly v případě sporů do rozhodování arbitráží. Asi nikomu nemusím připomínat, jaké negativní zkušenosti máme v České republice s arbitrážemi. Zdaleka tedy nejde jen o farmářské trhy zmíněné v médiích. Jde o zcela zásadní pokus nadnárodních korporací dostat pod kontrolu národní státy a demokratické rozhodování občanů v evropských zemích. Proto jestli dohoda bude v této podobě sjednána, tak budoucí europoslanci KSČM budou hlasovat proti!

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

relatedarticles title="Psali jsme:" tag="USA" count="5" /}

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…