Konečná (KSČM): Prostředky existují, jde o jejich přerozdělení

03.07.2015 9:58

Nedávno jsem napsala článek „Školáci, senioři, kdo bude následovat?“, ve kterém jsem poukázala na nový smutný fenomén týkající se části českých důchodců. Jejich důchod totiž často nepokryje vzhledem k jejich dalším výdajům ani náklady na základní biologickou potřebu jakou je strava.

Konečná (KSČM): Prostředky existují, jde o jejich přerozdělení
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Zmínila jsem i problém řady rodičů samoživitelů zaplatit svým dětem ve školách obědy. Na tento článek mi došla celá řada reakcí. Od kladných s tím, že jsem tímto článkem alespoň částečně pomohla rozvířit diskuzi o tomto problému, přes další, které žádaly doplnění, jak tento problém řešit, a došla mi též jedna negativní. Autor negativního ohlasu byl se svou výší důchodu spokojen a napsal o ní: „Umožňuje mi investice do rodinného domu (opravy), ale také časté cestování jak po našem okolí, tak po Evropě nebo i Americe.”

Jsem ráda, že se tohoto důchodce problém netýká, což jsem mu také odepsala s dodatkem, že ne všichni mají to štěstí, aby si ze svého důchodu mohli dovolit opravovat domy (pokud tedy nějaké mají) či podnikat zaoceánské cesty. Vzhledem k omezenému prostoru samozřejmě nemohu přinést komplexní ekonomickou rozvahu jak přinést peníze do české státní kasy. Nejzásadnější je v tomto ohledu daňový systém a progresivní zdanění.

KSČM také navrhovala zákon o prokázání původu příjmů a majetku

Současná vládní trojkoalice ovšem nenašla dost odvahy k tomu, aby napravila systém zavedený za Kalouskova ministrování, ačkoliv to například nejsilnější vládní strana ČSSD měla ve svém volebním programu. O daňových rájích, kam si účelově někteří podnikatelé přeregistrovali své firmy, aby tzv. optimalizovali své náklady, jsem již také psala. Stejně jako o anonymních účtech. KSČM také navrhovala zákon o prokázání původu příjmů a majetku, který by na rozdíl od toho vládou navrženého mnohem účinněji zamezoval nelegálním či nezdaněným příjmům.

O nutnosti zrušit stropy u zdravotního pojištění také hovoříme již dlouhou dobu – mimochodem náklady na zdraví zatěžují velmi citelně právě seniory a rodiče malých dětí. Celkově KSČM navrhuje řešení, která by přinesla do státní kasy desítky miliard korun, jež by byly následně systémově přerozděleny nejen ve prospěch jmenovaných. V systému se tedy, jak je vidno, pohybuje dostatek finančních prostředků. Jenže problém netkví ani tak v tom, jak nasytit chudé (ať už jsou to senioři, školáci či kdokoliv jiný), jako spíše v tom, jak nasytit bohaté!

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…