Konečná (KSČM): Smlouva s USA čímsi zavání. Máme mlčet?

14.04.2015 15:26

Za odkudsi z Británie placené pohádkáře označuje kritiky projednávané Transatlantické obchodní a investiční partnerství mezi EU a USA (TTIP) europoslankyně za ANO Dita Charanzová (Právo, 8. dubna). Své kolegy z Evropského parlamentu, kteří mají k dohodě výhrady, zase podezřívá, že se málo snaží poznat pravdu.

Konečná (KSČM): Smlouva s USA čímsi zavání. Máme mlčet?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Oproti kolegyni, která tak shazuje názorové oponenty, já si dovolím reagovat věcnější diskusí. Největší vlna kritiky vůči TTIP se vznesla za to, že od počátku vzniká za zády veřejnosti. Je to smlouva, která může změnit život drtivé většiny Evropanů v mnoha oblastech. A přitom ti, kteří tvrdí, že mají o průběhu jednání dobré informace, včetně kolegyně Charanzové, nesnaží se přinášet je na veřejnost. Lidé by měli vědět o všem, co se jich týká, a mít možnost vyslovit se k tomu, rozhodovat o tom. Tomu se říká občanská společnost, tomu se říká demokracie. Naštěstí jsou lidé, kteří i o těch kusých informacích o jednání, jež jsou k dispozici, mluví veřejně. Nikoliv jen na výborech EP před skupinou europoslanců. A reakce? Do dnešního dne 1 655 000 podpisů po celé Evropě proti přijetí smlouvy.

Takže je vlastně pochopitelné, proč se o TTIP nemá příliš mluvit, a když už, tak jedině pochvalně. Kolegyně Charanzová tvrdí, že by smlouva byla v zájmu českých podnikatelů a většiny spotřebitelů. A naznačuje, ve shodě s dalšími zastánci dohody, že by pomohla k vytváření pracovních míst. Jenže podle dosud nejpřesnější metodiky používané OSN vytvořil respektovaný ekonom Jeronim Capaldo model, z něhož vyplývá, že EU by naopak mohla přijít až o 600 000 pracovních míst. Pokud to je v zájmu podnikatelů, tak v zájmu zaměstnanců určitě ne. Ani spotřebitelé se nemají na co těšit.

Případné uvolnění kontrol kvality potravin, povolení prodeje geneticky modifikovaných potravin, které mohou způsobovat i rakovinu, a mnohé další změny, by rozhodně v jejich zájmu nebylo. To levnější americká elektronika nebo džíny, na které se kolegyně tak těší, nevynahradí. Netvrdím, že by se neměly minimalizovat obchodní překážky, to by jistě firmy a díky daním i státní rozpočty uvítaly, žádné partnerství s USA a s kýmkoliv jiným ale nesmí ohrozit životní úroveň a zdraví Evropanů. Závěrečná poznámka kolegyně je už vážně jen k pousmání.

Tvrdí, že 300 lidí, kteří nedávno protestovali proti TTIP v Bruselu, přiletěli na náklady jakési britské nevládní organizace. Jestliže tedy tatáž nevládka platila berlínskou demonstraci s 50 000 účastníky počátkem ledna, tak musí mít rozpočet velké americké firmy, jež mají naopak na přijetí TTIP velký zájem.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.