Konečná (KSČM): Socialistické spojené státy americké? Třetina mladých Američanů je pro

06.05.2016 4:31

Jen pár dní poté, co jsem pochválila vliv možného kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sanderse na levicové smýšlení mladých Američanů, přišel Washington Post s článkem, který moji tezi podporuje konkrétními čísly.

Konečná (KSČM): Socialistické spojené státy americké? Třetina mladých Američanů je pro
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Podle průzkumu Harvard University mezi respondenty (18 až 29 let) 51 procent  z nich odmítá kapitalismus. A co je ještě zajímavější: 33 procent uvedlo, že podporuje socialismus. Mimochodem, kapitalismus je nadále lákavý jen pro 42 procent účastníků průzkumu mezi tzv. Millennials, pro které se u nás spíše používá označení Generace Y. Tuto dlouhodobou tendenci mezi mladými Američany pochopitelně znásobila ekonomická krize, a především obnažení jejích příčin. Právě probíhající primárky ji však jen podpořily. Přesněji řečeno: pomohlo tomu klání demokratů v přímém přenosu - na jedné straně nedůvěryhodná Hillary Clinton, za níž silně stojí nadnárodní korporace, na straně druhé principiální Bernie Sanders, který otevřeně mluví o demokratickém socialismu. Je jasné, že mezi radikálními kritiky systému a jejich příklonem k myšlenkám socialismu najdeme spoustu antikapitalistů z protestu. Dá se však předpokládat, že i když "vychladnou", už nebudou ochotni naslouchat pohádkám o americkém snu, který má jen odvádět od touhy pro sociálně spravedlivější společnosti. Další průzkum, který zahrnoval lidi všech věkových kategorií, potvrdil skepsi vůči kapitalismu i mezi staršími Američany. Pouze mezi respondenty ve věku od 50 let většina současný systém takřka bez výhrady podporuje.

Nejvýraznější současný americký socialista i přes několik proher s exministryní zahraničí boj o nominaci nevzdává. I to je dobrý vzkaz pro příznivce změn USA: Boj za lepší budoucnost nevzdávat ani ve chvíli, kdy se zdá být soupeř silnější. Přejme USA vítězství Bernieho. Ale i kdyby byly miliony dolarů opět pro tuhle chvíli silnější než ideje, to, za čím senátor z Vermontu stojí, má větší význam než jedno nebo dvě prezidentská období.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice