Konečná (KSČM): TTIP aneb hledání správné metody

13.03.2015 16:59

Poslední týdny byly v Evropském parlamentu ve znamení debat a odborných konferencí na téma TTIP.

Konečná (KSČM): TTIP aneb hledání správné metody
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Pravda, často si byly hodně podobné, ale to je důsledek toho, že Komise nezveřejňuje informace z vyjednávání. Občané i poslanci Evropského parlamentu tak mohou pouze sledovat materiály, které z jednání unikly, jako například minulý pátek, i když nevíme, jak moc jsou ještě relevantní. Typická konference k TTIPu tak často vypadá tak, že zástupce z Komise řekne několik čísel, která dohodu velebí, další řečník (nejčastěji člen akademické obce) je zpochybní a třetí řečník mluví o tom, kterak je nutné, aby západní země ovládly globalizovaný trh a bránily se tak náporu Číny, Indie a jiných vycházejících ekonomických hvězd. Konference GUE/NGL však šla ještě o něco dál. Zpochybnila totiž samotnou metodu, kterou Komise vypočítávala dopady realizace TTIPu. Vědecký pracovník Jeronim Capaldo plnému sálu posluchačů vysvětlil, že Komise použila metodu vyvinutou Světovou bankou (Computable General Equilibrium), na kterou dodnes s nelibostí vzpomínají země Latinské Ameriky. On naproti tomu použil metodu OSN (the UN Nations Global Policy Model), Tato metoda lépe zohledňuje makroekonomické prvky, dynamiku zaměstnanosti a globální obchod. Rozdíly ve výstupech jsou drastické. Komise stále dokola opakuje, že TTIP přinese okolo pěti milionů pracovních míst, avšak jiná metoda předpovídá ztrátu zhruba 600 000 míst. K tomu přidejte ztrátu veřejných příjmů, pokles vnitrostátního obchodu, výrazné přesuny na trhu práce, zlevnění práce a z Řecka je najednou nejmenší problém EU.  Domnívám se, že už v tuto chvíli budí TTIP tolik rozpaků, skepse a zvedá tolik varovných prstů a povytažených obočí, že by se Komise a vyjednavači měli pořádně zamyslet. Čím víc se bude vyjednávání blížit ke konci, tím více je třeba zdůrazňovat naše obavy.

Jsem vděčná za každý petiční arch, který přijde z České republiky, ale tváří v tvář hrozící nestabilitě evropské ekonomiky by bylo chybou ustávat v úsilí. Frakce GUE/NGL se snaží dělat maximum pro to, aby odhalovala stinná zákoutí plánované dohody, avšak potřebujeme cítit podporu z našich členských států. Pokud opravdu hrozí ztráta 600 000 pracovních míst, je v zájmu všech občanů České republiky a Evropské unie vyjádřit nespokojenost s politikou Komise a s nepříznivými dopady, které z ní plynou.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu (KSČM)

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.