Konečná (KSČM): Těžký úděl samoživitelek bez alimentů Babiše netrápí

11.11.2014 12:41

Až zase budou na přelomu roku neziskovky nebo média volit politika, který letos vypustil z pusy opravdu nehoráznou perlu, bude ministr financí Andrej Babiš nepochybně nejžhavějším kandidátem. Snahu Ministerstva práce a sociálních věcí, která by měla pomoci matkám samoživitelkám dlouho marně čekajících na alimenty, smetl ze stolu s tím, že by stát mohl rovnou platit i nezaplacené faktury podnikatelům.

Konečná (KSČM): Těžký úděl samoživitelek bez alimentů Babiše netrápí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

O co v návrhu ministerstva jde? Stát by matkám nebo otcům, kteří se starají o děti, přičemž druhý rodič jim na výživu nepřispívá, posílal zálohově alimenty na účet. Peníze by pak sám po neplatičích vymáhal. Nevím, jestli poznámka pana Babiše byla jen asociální hláškou jednoho z nejbohatších Čechů, který absolutně nemůže mít ponětí o reálném životě většiny lidí, možná to ale bylo jen plnění jeho volebního sloganu, že bude stát vést jako firmu. To bych pak snad i rozuměla, že do stejné roviny dává podnikatele, kteří se pro tento způsob obživy s vidinou lepšího výdělku dobrovolně pustili, a samoživitelky, jež se kvůli nezodpovědnosti expartnerů musí ohánět, aby dětem zajistily co možná nejhezčí dětství. Rozuměla bych tomu, ale rozhodně bych s ním nesouhlasila.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přichází s návrhem zákona, který funguje už v devatenácti evropských zemích. Že jde o velmi vážný problém i u nás, není třeba vést polemiku. Například celková výše dluhů na alimentech v loňském roce – 13 miliard korun - mluví sama za sebe. Za tím obrovským číslem je spousta nezáviděníhodných příběhů žen ve velmi složité situaci. Do té se nedostaly vlastní vinou. To ovšem pana Babiše zjevně nijak nedojímá. Zřejmě proto, že právě neprobíhá volební kampaň.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…