Konečná (KSČM): Ticho při prodloužení sankcí vůči Rusku

12.09.2015 11:45

Když počátkem září velvyslanci EU prodloužili sankce vůči Rusku, prošlo to tak automaticky, že už se o tom téměř nepsalo. Už se nikdo ani nenamáhá, aby zhodnotil, k čemu sankce vedly, čemu pomohly, co naopak zbrzdily a koho poškodily. Je to špatně, taková věc by neměla procházet jen tak.

Konečná (KSČM): Ticho při prodloužení sankcí vůči Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Důvodem zřejmě je, že kdyby si evropští představitelé poctivě analyzovali důsledky sankcí, museli by si přiznat, že sankce Rusko k ničemu nedonutily, že výrazně poškozují evropské firmy a blokují potřebný dialog s Ruskem.

Evropští představitelé by si měli uvědomit, že Rusko nikam nezmizí, je příliš hrdé a svébytné, než aby se podřídilo cizím státům. O tom se mohli přesvědčit Napoleon i nacisté. Nic se nevyřeší tím, že se k Rusku otočíme zády, ono tam pořád bude a bude si dělat svou politiku.

Přezíravý postoj k Rusku, který mají evropští a velké množství českých politiků, je hloupý a již teď se nám negativně vrací. Potřebovali bychom spolupráci s Ruskem na mnoha věcech, tou nejakutnější je situace v Sýrii, kde léta zuří občanská válka a mnoho lidí utíká do Evropy a vidíme tragické osudy lidí i celých oblasti. Potřebovali bychom vést dialog s Ruskem i kvůli Ukrajině, kde se opět rozhořívají boje a bez dialogu a spolupráce s Ruskem se situace nepohne k lepšímu.

Místo jednání s Ruskem vymýšlí evropští politici jak omezit dovoz ropy a zemního plynu v tzv. Evropské energetické unii. Výsledkem může být jedině to, že budeme dovážet ropu a zemní plyn za vyšší ceny anebo z ještě problematičtějších zemí.

Bohužel, takových příkladů, kdy státy a politici EU dělají, nebo podporují kroky, které jsou v hrubém rozporu se zájmy jejich států a celé EU ve vztahu k Rusku, je daleko více.

O to více si můžeme vážit toho, že jedním z mála evropských politiků, kteří se alespoň v dílčích věcech dokážou vzepřít „kolektivní tuposti" a říci nahlas co si o takovém přístupu myslí, je český prezident. Děje se tak sice v záležitostech spíše symbolických, ale o to je to „symbolicky" důležitější. Doufám, že to probudí další politiky a v Evropské unii se začne dělat racionální politika a mnozí si uvědomí nesmyslnost sankcí.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…