Konečná (KSČM): Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize

10.04.2015 21:17

O vysoké nezaměstnanosti se mluví zejména v souvislosti s krizí, která postihla celosvětovou ekonomiku. Rekordní hodnoty jsou hlavně v jihoevropských zemích, kde nezaměstnanost dosahuje běžně 25 procent a mezi mladými lidmi není výjimkou, že je každý druhý bez práce. Jako univerzální viník je označována právě zmiňovaná krize, avšak komentátoři a ekonomové by si měli v této souvislosti všimnout též faktu, že do těchto čísel zasahuje také nová vlna automatizace.

Konečná (KSČM): Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Díky ní mj. přibudou další bariéry mezi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými skupinami. S novou vlnou automatizace přichází také růst produktivity práce, což by mělo vést k obnovení debat o zkrácení pracovní doby, avšak bez snížení výše odměny za práci. Myslím, že technika a nové technologie by měly sloužit všem lidem, a ne jen úzkému okruhu lidí, kteří na nich chtějí zbohatnout.

Zároveň je důležité dodat, že v této situaci, kdy Evropu postihuje taková míra nezaměstnanosti mladých, by měly být negovány všechny snahy o posouvání hranice pro odchod do důchodu. Asi máme všichni v živé paměti kroky i naší tehdejší pravicové vlády, která tohoto chtěla docílit. Je třeba se spíše zaměřit na to, jak zaměstnat mladé osoby a dát jim tak pracovní návyky. Nechtěla bych, aby se i v naší zemi tato generace označovala za ztracenou, jako je to u mládeže zmiňovaných jihoevropských zemí.

Jsem ráda, že zkrácení pracovního týdne, které KSČM prosazuje, nyní vnímají vážně i odborníci jako jeden z možných léků na nezaměstnanost. Před několika lety by to bylo nemyslitelné. Jak už jsem ale výše uvedla, nesmělo by to znamenat také zkrácení výdělku, aby nám skokově nevzrostla chudoba u pracujících občanů, která je už tak dost vysoká.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…