Konečná (KSČM): Vládní průšvih zpomalující důležitou výstavbu

23.01.2016 10:44

Tak mi napsal předseda hospodářského výboru Ivan Pilný. Mně tedy jen pro informaci, abych věděla, že odvážně napsal protestní dopis evropskému komisaři pro životní prostředí Vellovi.

Konečná (KSČM): Vládní průšvih zpomalující důležitou výstavbu
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Tématem jeho protestu je situace pozastavených dopravních a dalších staveb, které musí dle novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí projít přehodnocením se souhlasem Evropské komise a v mnoha případech hrozí, že se bude muset celé řízení opakovat znovu, což způsobí oddálení realizace obchvatů a dalších důležitých velkých staveb o mnoho let. Je to skutečně velký průšvih! I náměstkyně MŽP Peštová se nedávno na hospodářském výboru vyjádřila, že rozsah problému před dvěma lety nikdo neočekával. Ale počkat! Nebyl to snad stranický kolega Ivana Pilného, ministr životního prostředí Richard Brabec, jenž před dvěma lety prosadil novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, která je důvodem tohoto stavu? Tehdy ministr Brabec vydíral poslance výhružkami Evropské komise na zastavení čerpání evropských fondů. Ne, že by úředníci komise nevydírali, ale česká vláda reprezentovaná ministrem Brabcem jen poslušně sklapla podpatky a neudělala nic pro to, aby případ veřejně otevřela pro nehoráznost a protiprávnost požadavků úředníků Evropské komise.

Osobně já a se mnou celá KSČM jsme tehdy navrhovaly přechodné opatření, které by zajistilo, že na již projednané projekty se novela zákona vztahovat nebude. Bylo to zcela standardní opatření, jež dáváme do všech zákonů, abychom zabránili retroaktivitě. Jenže v tomto případě se ministerstvo životního prostředí zuřivě bránilo a s ním ANO 2011, ČSSD a KDU-ČSL. A to i přes upozornění na možné problémy od úředníků ministerstva dopravy, na které ministr na výboru křičel, aby je umlčel.  Když jsem o tom psala, vysloužila jsem si posměch ekologických iniciativ. Logicky, neboť novela hrála na ruku jejich zájmům zablokovat důležité stavby v České republice. Výsledek novely zákona pomalu vyplouvá na povrch: Příprava minimálně 22 dopravních staveb byla před více než rokem pozastavena a již čeká na schválení Evropskou komisí s očekáváním, že minimálně část staveb bude muset znovu vypracovat posudek a zdrží se o mnoho let. Nebo již postavené supermoderní zařízení na energetické využití odpadu, které by mohlo v těchto dnech dodávat teplo obyvatelům Plzně, čeká na opětovné posouzení MŽP. Vznikají stamilionové škody, o které se možná bude Plzeňská teplárenská soudit. A to není zřejmě konec. Je hezké, že se dnes předseda hospodářského výboru probudil a píše do Bruselu, ale spíše to vypadá, že chce krýt průšvih svého stranického kolegy Brabce a celé vládní koalice. Průšvih, pro který sám hlasoval. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…