Konečná (KSČM): Vrchol arogance ministerstva zdravotnictví

17.03.2017 4:29

Záchranáři, kteří letěli k akutním případům, kdy byl pacient v přímém ohrožení života, přesto nedostanou svoji práci a let zaplaceno.

Konečná (KSČM): Vrchol arogance ministerstva zdravotnictví
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Proč? Protože ústečtí záchranáři loni v prosinci dostali žádost z operačního střediska vzlétnout k dítěti v ohrožení života v 6:57 a o dvě minuty později vzlétli k havárce, při které bylo sraženo dítě. Pohotovost ale mají držet až od 7:00. Stejný problém pak provozovatel LZS eviduje u osmi zásahů, které se v minulých měsících odehrály v Královéhradeckém kraji. Jeden z nich se týkal zástavy srdce v lokalitě Medvědín u Špindlerova Mlýna v době po skončení sněhové kalamity. Sanitka neměla šanci se tam dostat, vrtulník tam byl za 15 minut a člověk přežil, protože do hodiny byl na kardiocentru v Hradci Králové.“

Přístup ministerstva zdravotnictví k letecké záchranné službě považuji za vrchol morálního i profesionálního pochybení. V souvislosti s odmítnutím proplácení letů LZS k akutním případům, byť byly tyto mimo smlouvou stanovenou provozní dobu, by měl pan premiér, který se ohání solidárností ČSSD, vysvětlit jak je možné, že systém LZS, který nám záviděla celá Evropa, je nyní v takto katastrofálním a bezútěšném stavu. Za posledních 12 měsíců vláda v čele se sociální demokracií dokázala systém LZS, pracně budovaný od roku 1987, dovést do tristní podoby, která se ukazuje značně zdevastovanou.Ministerstvo zdravotnictví, ovládané od posledních parlamentních voleb ČSSD, stanovilo provozní dobu LZS od sedmi hodin ráno, do šestnácti až jednadvaceti hodin (dle ročního období) a mimo tuto dobu odmítá vzlety vrtulníků, často rozhodující pro záchranu lidského života, provozovateli uhradit.

Pacient se tak stal rukojmím v rukou ministerstva zdravotnictví a nechtěně tak i záchranářů. LZS, podle mého názoru, má fungovat především pro pacienta. Z materiálů ministerstva financí sice plyne, že se změnou systému LZS od letošního ledna nic nezměnilo, opak je však pravdou! Snížila se péče, zhoršila se kvalita. Konkrétně v Olomouckém kraji létají o 26 let starší vrtulníky, než byly ty, které provozovala předchozí firma. Tyto služebně daleko starší stroje navíc NESPLŇUJÍ technicky bezpečnostní kritéria pro provoz LZS v ČR. Když pomineme celý pochybně nastavený tendr v režii exministra zdravotnictví Němečka (ČSSD) a dále pak ministra financí Babiše (ANO 2011), nelze nic jiného, než poukázat na neschopnost předsedy vlády, který by měl obrazně "třísknout" do stolu a jasně vymezit priority ČSSD.

Jednou z nich je totiž programově avizovaná solidarita silnějších se slabšími. Tím silnějším je v tomto případě ČSSD, pod jejíž velení resort zdravotnictví spadá a tím slabším je zde pacient, též pak nechtěně provozovatel soukromé letecké záchranky, která k řadě případů letí zadarmo. A to proto, aby pacientovi bylo zachráněno to nejcennější - život. Nad tímto faktem by se měl pan premiér zamyslet a vyvodit závěry takové, které má ČSSD na papíře v programu. Tedy to, že je tu skutečně svými rozhodnutími pro lidi a ne sama pro sebe a funkce, které napříč úrovněmi zastávají její, často neschopní, představitelé.

Bc. Šárka Konečná

  • BPP
  • Impotence jakékoli vlády je obrazem její voličské základny..
  • zastupitelka měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.