Konečný (Svobodní): Hejtman zneužívá veřejné peníze na svou volební kampaň

16.02.2016 22:30

I letos proběhne na konci února tzv. hejtmanský ples. Ples, který její účastník, primátor Liberce Batthyány, popsal jako „velkolepě pojatý“ a na kterém se setkávají senátoři, poslanci, velvyslanci, starostové z Libereckého kraje nebo třeba vedení Krajského ředitelství Policie ČR.

Konečný (Svobodní): Hejtman zneužívá veřejné peníze na svou volební kampaň
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Akce je hejtmanem Půtou a stranou Starostové pro Liberecký kraj, prezentována jako benefiční a na stránkách kraje je doslova uvedeno: „Veškeré finanční prostředky z prodeje vstupenek i případných finančních darů budou opět věnovány tam, kde je jich nejvíce třeba.“ Po skončení minulého ročníku plesu hejtman Půta uvedl: „Za deset ročníků plesů kraj z výtěžku rozdělil na podporu činnosti nejrůznějších zařízení sociálních služeb v kraji více než milión dvě stě tisíc korun. Proto budeme v pořádání hejtmanských plesů pokračovat i v dalších letech.“ Kdyby to byla celá pravda, těžko něco namítat. Celá věc má však jedno velké ALE.

Tím „ale“ jsou náklady, které tzv. „hejtmanský“ ples má, které však hejtman v žádném případě neplatí ze svého ani z pokladny své politické organizace. Jsou to veřejné peníze, které patří daňovým poplatníkům a měly by být tedy použity na veřejné účely. To se zde však neděje. Posuďte sami, jak probíhal ples za působení Starostů ve vedení Libereckého kraje:

  • V roce 2013 vynesl pro charitu 175 000, ale stál 434 986 Kč.

  • V roce 2014 se hejtmanský ples (naštěstí) nekonal

  • V roce 2015 bylo charitativním organizacím předáno 175 350 Kč, ale ples stál 588 000 Kč.

  • Na rok 2016 byl schválen rozpočet plesu ve výši 400 000 Kč. Stejnou částku měl však schválenou i v roce 2015, ale jak vidno, reálné výdaje ji značně překročily.

Sečteno a podtrženo, kdyby od roku 2013 namísto konání opulentních plesů pro vyvolené kraj přímo předal peníze organizacím, které takto údajně podporuje, dostaly by skoro třikrát více – namísto cca 350 000 více než milion. To by ale samozřejmě mělo jeden háček. Hejtman a jeho Starostové by se nemohli zdaleka tak účinně prezentovat jako spasitelé neziskového sektoru v Libereckém kraji a svou volební kampaň by tak namísto z našich daní museli platit ze svého.

My, Svobodní v Libereckém kraji, jsme přesvědčeni, že takovéto použití veřejných peněz je nejen nehospodárné, ale také nemorální. Zneužívání rozpočtu veřejné organizace k prezentaci své vlastní osoby by mělo být jednoznačně odmítnuto. To se týká i jiných podobných akcí. V rozpočtu kanceláře hejtmana nalezneme např. i dalších 90 000 Kč vymezených pro tento rok na „Dny s hejtmanem“, což opět není nic jiného, než hejtmanova kontaktní volební kampaň v jednotlivých obcích.

Po krajských volbách v tomto roce budeme v zastupitelstvu Libereckého kraje nekompromisně prosazovat princip, že veřejné peníze musí být použity na veřejné účely. Prioritami kraje musí být fungující střední školy, kvalitní a opravené silnice, fungující systém záchranné služby a hasičů. Nikoliv rozhazování peněz na sebeprezentaci jakéhokoliv politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…