Kopecký (STAN): Zastavme odliv lidí z pohraničí

16.05.2016 5:35

Reakce na článek uveřejněný v Děčínském deníku dne 18. 4. 2016 – „Ve školství se během sedmi let prostaví 13 miliard“

Kopecký (STAN): Zastavme odliv lidí z pohraničí
Foto: starostove-nezavisli.cz
Popisek: Karel Kopecký (STAN)

Již delší dobu sleduji, jak se čím dál víc prohlubují rozdíly mezi jednotlivými regiony v rámci územního rozvoje měst a obcí. Rozdíl mezi velkými městy a jejich satelitními sídly vůči některým odlehlým oblastem, zejména příhraničí, je obrovský. Jedni vzkvétají a druzí pomalu ale jistě skomírají. A to vše za vydatné podpory minulých vlád. Bohužel se v tom pokračuje i v současnosti.

V první fázi vláda rozvíjejícím se regionům zajišťuje finanční prostředky na nové školy a školky. V druhé fázi bude muset vybudovat nové silnice a rozšířit dopravní obslužnost, aby se lidé dostali rychle za prací do měst. Tím se v těchto oblastech bude dál a dál roztáčet rozvojová spirála. Na druhém pólu se bude tato spirála točit obráceně. Samozřejmě pod podmínkou, že si to vedení radnic a jejich občané nechají líbit. Nastal čas hlasitě se ozvat a ne bezradně a mlčky přihlížet.

Vláda a poslanci se musí snažit zajistit rovnoměrný rozvoj státu

Pokud nechceme, aby se za pár desítek let přenesl veškerý život jen do velkých měst a jejich satelitů, tak se snažme přesvědčit vládu, poslance, senátory a zvolené zástupce velkých měst, ať se nad současným stavem zamyslí a snaží se tento trend zastavit.

Vedení obcí a měst, kde se vlivem výstavby bytů zvyšuje počet obyvatel, si musí uvědomit, že jejich rozvoj nemůže být na úkor ostatních. Navýšením počtu obyvatel se jim zvyšují příjmy. Tak ať si z těchto příjmů zajistí sami výstavbu škol, školek a potřebnou infrastrukturu. Nemůžou chtít, aby na to dopláceli ostatní. Paní ministryně Kateřina Valachová a pan ministr Andrej Babiš to sice myslí dobře, ale musí si uvědomit, kam toto nespravedlivé přerozdělování financí může dospět. Vláda a poslanci se musí snažit zajistit rovnoměrný rozvoj celého území státu a ne zvýhodňovat jedny na úkor druhých. Kdyby představitelé obcí a měst zvýhodňovali některé jednotlivé části svých sídel, tak by se ve svých funkcích dlouho neudrželi. V rámci státu se na to pohlíží bohužel jinak, ale nemůže to tak být a nemůže se to tak nechat.

Bojovalo se za spravedlivější přerozdělování daní. Bojujeme i za zastavení současného trendu.

Karel Kopecký, starosta obce Horní Podluží

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích