Kořenek (ČSSD): Většina obyvatel této země vůbec neví, o čem tady jednáme

15.03.2017 18:56

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2017 k bodu Daňové podvody ministra financí

Kořenek (ČSSD): Většina obyvatel této země vůbec neví, o čem tady jednáme
Foto: ČSSD
Popisek: Petr Kořenek

Děkuji, pane předsedající. Já se omlouvám za svou zdravotní indispozici, takže budu se snažit být stručný. Já se obávám, že většina obyvatel této země vůbec neví, o čem tady jednáme a nerozumí tomu. A po pravdě řečeno, já si to také trošku potřebuji zopakovat.

Rozhodně nemám nic, aby to tak nevyznělo proti lidem, kteří jsou úspěšní, a je mi úplně jedno, jestli je to podnikatel, který má fabriky a nebo člověk, který se živí třeba tím, že stříhá lidi a nebo prodává někde v malém obchodě. Důležité je, že není odkázán na činnost tohoto státu. V čem ale je to zásadní, tak je, že běžní občané ze svých vydělaných peněz platí daně. Zatímco současný ministr financí, který předložil zákon o kontrolním hlášení EET a my jsme pro něj hlasovali, protože jsem přesvědčen, že v podstatě mají být pro všechny stejné podmínky a já jsem pro něj hlasoval také. Ze svých korunových dluhopisů v celkové sumě 1,5 mld. neplatí nic. A já si to potřebuji ujasnit.

Je to v podstatě úplně stejné, jako když při dotacích na Čapí hnízdo, při kterých druhý nejbohatší člověk v České republice se přestrojí za drobného podnikatele. Výnos z korunového dluhopisu je 6 %. To je šest haléřů. A protože je to bagatelní částka, žádná daň se neplatí. I když takových dluhopisů máte 1,5 mld. Korunový dluhopis je totiž stejný příběh, jako když přijdete k benzinové pumpě a zeptáte se, kolik stojí kapka benzínu. Nic. Odpoví vám obsluha. Tak prosím, nakapat plnou nádrž. A takhle my si tu v té české kotlině žijeme. Bohužel, i s ministrem, který ostatní dusí, ale sám čerpá a nechává si nakapat. Tak si to prosím ještě jednou zrekapitulujme, abychom to pochopili i my všichni, kterým kobliha v krku zastavila mozkovou činnost.

Vydávání korunových dluhopisů, z jejíchž výnosů se neplatí žádná daň, bylo po určitou dobu legální. Smyslem zákona, který to umožnil, bylo, aby všechny potřebné firmy, potřebné firmy, získaly jednoduchý přístup ke svému financování, resp. úvěrování.

Byla firma Agrofert takovou potřebnou firmou? Já to nevím. Myslím si ale, že žádnou investici ve výši 1,5 miliardy nepotřeboval. Kdyby ano, tak je mi divné, proč si nepůjčila na finančních trzích, kde by půjčku pořídila klidně za jednoprocentní úrok a nemusela by platit 6 % úroku, jako když si je vypůjčila od soukromé osoby, to jest ministra financí.

Smysl téhle finanční operace podle mne byl úplně jiný. 1,5 miliardy v korunových dluhopisech s úrokem 6 % vytváří ministrovi financí osobní zisk 90 milionů ročně. Firma Agrofert těch 90 milionů ročně pošle svému majiteli, zároveň si Agrofert o 90 milionů sníží daňový základ. Majitel 90 milionů zkasíruje, avšak z 90 milionů osobního zisku neplatí žádnou daň. Taková malá domů. Za deset let si tak majitel přijde na nezdaněnou miliardu korun. Myslím si, že pro představu většiny lidí je to něco nepředstavitelného. Miliarda je totiž tisíc milionů.

A teď se ptám, když jsem osočován, a já jsem tu byl a cítím se osočen, že všeci kradou, a můžu vám garantovat, že jsem nikdy nic neukradl, tak se ptám: Jak to mám vysvětlit těm drobným živnostníkům, kteří bojují dneska s EET, a já nejsem proti EET, ale za zády mají nekompromisní finanční správu. On totiž ten problém není v těch korunových dluhopisech. Takových dluhopisů je celá řada a mají je i ostatní podnikatelé. Problém je v tom, že tady se jedná o ministra financí. Děkuji. (Potlesk části poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…