Korte (TOP 09): OSN je zhola zbytečnou organizací a UNESCO zbytečnou na druhou, a ještě ke všemu škodlivou

23.05.2017 18:21

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 5. 2017 k Vyjádření Poslanecké sněmovny k rezoluci UNESCO, pokračující v politizaci otázky Jeruzaléma

Korte (TOP 09): OSN je zhola zbytečnou organizací a UNESCO zbytečnou na druhou, a ještě ke všemu škodlivou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Dámy a pánové, pěkné odpoledne.

Jak bylo řečeno, je to v krátké době podruhé, co se zde Poslanecká sněmovna zabývá rezolucí UNESCO namířenou proti státu Izrael. Tentokrát se v dotyčné rezoluci prohlašuje, že Izrael nemá legislativní a administrativní pravomoc nad Svatým městem Jeruzalémem. Takže si, prosím, připomeňme fakta.

V roce 1949 OSN rozhodla o rozdělení Palestiny na území židovského státu a arabského státu, přičemž Jeruzalém měl být jakož corpus separatum pod mezinárodní správou. K tomu ovšem nikdy nedošlo. Poznámku na okraj. Ta podoba toho rozdělení byla dosti nesmyslná, neboť jeho výsledkem by bylo, že oba státní celky by se rozkládaly na třech v podstatě oddělených enklávách. Nicméně Židé s tímto návrhem souhlasili a dne 14. května 1948 s ukončením britského mandátu vyhlásili Stát Izrael, zatímco Arabové plán odmítli a pět sousedních arabských zemí Izrael okamžitě napadlo. Příběh je to známý, je to tzv. válka za nezávislost, Izraelci se ubránili, tentokrát nebo tehdy s významnou pomocí Československa, na kterou dodnes vzpomínají s vděčností. Výsledkem této války bylo, že Jordánsko obsadilo východní Jeruzalém a Staré město a Izraelcům byla ponechána jeho západní část, kterou o rok později Ben Gurion vyhlásil hlavním městem Státu Izrael.

Poznámka číslo dvě. O hlavním městě svého státu rozhoduje daný stát a žádnému jinému do toho nic není. Příklad. V Německu se po sjednocení rozhodlo, že jeho hlavním městem bude Berlín, a je to Berlín, ať se to někomu líbí nebo nelíbí, jakože se to leckde nelíbilo.

Pojďme dále. Arabové se v obsazeném Starém městě chovali jako dobytek, což je jim vlastní. Pobořili značnou část Starého města, rozbourali synagogy, židovskými náhrobky dláždili chodníky a ulice atd. Nepodařilo se mi dohledat, že by tehdy UNESCO vášnivě protestovalo proti tomuto vandalství a barbarství. A já osobně jsem toho názoru, že tímto jednáním Arabové ztratili na Staré město morální nárok jednou provždy.

V roce 1967 vypukla tzv. šestidenní válka, při níž Izraelci vytlačili Jordánce ze Starého města a ovládli celý Jeruzalém. Od té doby uplynulo 50 let, které si připomínáme zítřejším Dnem Jeruzaléma. Pro Staré město to znamenalo konec destrukce, stavby v židovské čtvrti byly postupně obnovovány a nezaregistroval jsem, že by si Židé v arabské čtvrti Starého města chovali podobně jako Arabové ve čtvrti židovské. Nicméně UNESCO cítí potřebu řešit pseudoproblém Jeruzaléma a ačkoliv jen pár set kilometrů východně islám, tzv. Islámský stát, ničí tisícileté starověké památky, UNESCO je z podnětu muslimských zemí ustaráno ohledně Jeruzaléma. Takže si, prosím, řekněte, co je to vlastně UNESCO. Co ta zkratka znamená? United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Organizace Spojených národů pro vzdělávání, vědu a kulturu. Povšimněte si, prosím, že tam není slovo politico. Pro politiku. Neboť politika je výsostným předmětem činnosti OSN a jeho orgánů, ať je to Rada bezpečnosti, Valné shromáždění atd., zatímco UNESCO je pouze jednou z jeho odborných agencií, podobně jako je Organizace pro výživu a zemědělství, Světová zdravotnická organizace a je jich asi patnáct, takových organizací, tudíž by se měla věnovat předmětu své činnosti a nepřísluší jí rozhodně dělat politiku.

Jenže to je marné, je to marné, je to marné - jak praví klasik. Neboť ze 193 států sloučených, spojených v OSN je zhruba jenom asi 35 demokratických podle našich standardů. Znamená to tedy, že oněch cca 160 víceméně nedemokratických států diktuje svoji vůli zbytku světa. Z tohoto zorného úhlu pohledu bych řekl, že OSN je zhola zbytečnou organizací a UNESCO zbytečnou na druhou a ještě ke všemu škodlivou.

Vraťme se k té rezoluci. Jak jsem citoval v úvodu, operuje s nově zavedeným pojmem Svaté město Jeruzalém. Přičemž veškeré dosavadní dokumenty OSN užívaly pojmu Staré Město. Ano, Svaté je logicky Staré Město, které je místem tří monoteistických náboženství. Ale při zlovolném verbálním výkladu se může pojem Svaté město docela dobře vztahovat na Jeruzalém celý, tedy i na hlavní město státu Izrael.

Rezoluce UNESCO tak pokračuje v trendu, který se snaží o delegitimizaci státu Izrael. Izrael je přitom jediným demokratickým státem v regionu Blízkého východu. Z této perspektivy lze tímto útokem na Izrael vidět pokus o delegitimizaci celého demokratického západu. A ti, kdož tak činí, dláždí přímou cestu do Manchesteru.

Dámy a pánové, na tuto nevěcnou, nenávistnou, hanebnou a podlou rezoluci UNESCO reaguje návrh usnesení, jehož kontury přednesl pan místopředseda Bartošek a které vám bude přečteno v podrobné rozpravě.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, já vás prosím, abyste dnes, kdy večer slavnostním shromážděním v katedrále svatého Václava a Vojtěcha si připomeneme, uctíme Den Jeruzaléma, abyste tento návrh svým hlasováním podpořili.

Děkuji vám za pozornost.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích