Korytář (ZpL): Přinášíme témata, která jsou důležitá pro naši budoucnost

25.08.2020 17:01

V letošním roce jde Změna opět do krajských voleb. S upraveným názvem, který chce jasně ukázat, o co nám jde: o lidi a o krajinu.

Korytář (ZpL): Přinášíme témata, která jsou důležitá pro naši budoucnost
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

V oblasti Pro lidi jde o:

  1. vybudování chybějících míst v krajských domovech pro seniory
  2. podporu budování nových obecních bytů formou investičních pobídek ze strany kraje
  3. systematickou právní pomoc lidem v exekucích

Všechna tři opatření směřují k tomu, aby se nikdo nemusel obávat, že zůstane bez střechy nad hlavou nebo v exekuční pasti. Jde nám o moderní sociální politiku, takovou, jakou je možné vidět například ve skandinávských zemích.

V oblasti Pro krajinu nám jde o:

  1. systematická opatření na zadržování vody v krajině
  2. větší podporu projektů na snížení dopadů klimatické změny
  3. změnu hospodaření v lesích a zemědělské krajině

Naše krajina není zdravá. Smrkové monokultury začíná likvidovat kůrovec i v našem kraji, velké zemědělské lány jsou téměř bez života, krajina neumí udržet vodu. Naší prioritou jsou proto zásadní investice do zlepšení stavu krajiny a to dříve, než bude pozdě.

Dosavadnímu vedení kraje vytýkáme zejména to, že:

  • za 8 let vlády Starostů v krajských domovech pro seniory přibylo jen jedno nové lůžko, zatímco stovky lidí stále čekají na umístění.
  • 500 milionů, za které kraj staví podnikatelský inkubátor a 180 000 měsíčně pro jeho ředitele jsou vyhozené peníze, které pak chybí jinde. Třeba na nové byty.
  • 15 milionů, která dává kraj na vlastní propagaci, je opravdu hodně. Navíc, když většina propagace je zaměřená na Starosty a hejtmana Půtu. Divíme se, že to jiným stranám nevadí.

Z aktuálních témat se Změna negativně staví k plánovanému kácení na Ještědu pro vznik nové sjezdovky. To, že takovýto projekt dostal zelenou i od kraje, považujeme za absurdní.

Jan Korytář, lídr Změny, k tomu říká: „Chceme ukázat, že máme stále své místo v politické mapě kraje. Třeba i proto, že mluvíme o věcech, o kterých by jiní raději mlčeli. Nebo proto, že přinášíme témata, která jsou důležitá pro naši budoucnost. Někdo by také měl hlídat ty, co jsou dlouho u moci, protože tam vždy hrozí, že veřejný zájem nahradí zájmy zcela soukromé. A to jako Změna pohlídat umíme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.