Korytář (ZpL): Vesecký rybník má nejen pro místní nezastupitelný význam

29.03.2019 22:08

Město Liberec přenechá Vesecký rybník Povodí Labe. Pravý opak toho, co chtěla Změna.

Korytář (ZpL): Vesecký rybník má nejen pro místní nezastupitelný význam
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Vesecký rybník, neboli Tajch, je druhou největší vodní plochou na území města. Již dlouho není v ideálním stavu. Změna chtěla tento stav změnit. Komunální volby v roce 2018, které vynesly do vedení města Starosty, ANO a ODS, ale naše snahy zastavily. Chtěli jsme, aby město od Povodí Labe vykoupilo poničenou hráz za cca 2 miliony korun a celý areál tak zůstal v majetku města, které by se postaralo o zvelebení lokality včetně opravy hráze a odbahnění Tajchu s využitím dotací. Přírodní ráz místa měl být zachován. Zejména zastupitelé za Starosty a ANO s tímto naším záměrem nesouhlasili již v předešlém volebním období a plány několikrát shodili pod stůl.

Tajch je také součástí Evropsky významné lokality v rámci systému Natura 2000. Jde opravdu o unikátní území, kde se každý rok líhne velké množství různých druhů obojživelníků (žáby, mloci, čolci). Jeho břehy jsou místem výskytu chráněných druhů rostlin. Naším cílem bylo areál upravit tak, aby sloužil lidem i přírodě.

Nyní Město Liberec hodlá rybník Vesec přenechat Povodí Labe, aby se zbavilo veškeré odpovědnosti. “Stále si myslíme, že by bylo nejlepší, kdyby celý areál patřil městu. Odpovědný hospodář se majetku včetně pozemků nezbavuje, ale snaží se je zvelebovat. Prodávat umí každý.” Řekl Jan Korytář.

Zastupitel Ondřej Petrovský dodává: “Byl bych nerad, aby město Povodí bezúplatně předalo bez jakýchkoliv podmínek zásadní vodní plochu ve Vesci. Když už se tak z rozhodnutí vedení města stane, považuji za naprosto nezbytné, aby se Povodí Labe zaručilo, že rekonstrukci hráze včetně odbahnění rybníka provede tak, aby mohl i nadále sloužit široké veřejnosti. Do podmínek případného převodu je podle mě důležité jednoznačně zapracovat, do kdy budou úpravy provedeny a pokud se tak nestane, Povodí Labe by mělo vrátit Vesecký rybník bezúplatně zpět městu. Podle nás by měla být lhůta max. 3 roky.

Pokud z opozice nedokážeme zvrátit zamýšlený převod, nechť si alespoň město udělá dostatečné pojistky pro případ, že by s opravami a odbahněním rybníka Povodí Labe otálelo moc dlouho. Vesecký rybník má nezastupitelný význam nejen pro místní obyvatele a zrovna těm by mělo město vycházet o to více vstříc.”

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.