Koskuba (ČSSD): Když soudce udělá chybu, tak i soudce by za tu chybu, měl platit

06.05.2014 15:09

Projev na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 5. 2014

Koskuba (ČSSD): Když soudce udělá chybu, tak i soudce by za tu chybu, měl platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Koskuba u řečnického pultu

Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, paní ministryně, já jsem tu řekl úvodem, že toto neberte jako žádné grilování. Chtěl jsem tuto informaci slyšet. Přiznám se, že mě v něčem mile překvapila, ale na druhé straně zarazila. Znovu zdůrazňuji, dámy a pánové, tady nemluvíte s právníkem. Já prostě mám svůj cit vůči právu.

Ano, vy jste mne ve své podstatě na rozdíl od včerejšího vystoupení v televizi utvrdila, že ne vše v naší justici funguje dobře. A já jsem chtěl jenom slyšet, zdali vnímáte tuto skutečnost a zdali se vaše ministerstvo tímto stavem naší justice, která je sice nezávislá, ale očividně je též - a omlouvám se za to slovo zvláště těm poctivým nebo nechybujícím ze soudců - je i chybující.

Já nechtěl Sněmovnu zdržovat. Ale my zde chrlíme řadu zákonů, ve kterých se očividně nevyzná ani právník ani justice a bohužel se v nich často ztrácí i občan.

A já vnímám, že zákony platí hlavně pro některé a to, že platí hlavně pro ty nejslušnější. To je věc, která mě jako zákonodárce trápí.

A osobně bych uvítal - bohužel to tam nezaznělo - jak hodláte řešit to, že když soudce udělá chybu, tak i soudce by za tu chybu, je mi líto, měl platit. Jsme zemí, kde jsme si snad všichni rovni. Jako maličkost uvedu jeden příklad, který mě zděsil. A říkám to zde jako lékař, dámy a pánové.

Na nás se po úpravách jistých zákonů valí další a další žaloby a stížnosti na cokoli. Proto netušíte - ti z vás, kdo neděláte třeba akutní medicínu, jak my často jsme ve styku s naším právem, s naší justicí. Ale před časem mne zarazilo, jak jistý soudce - pravda, údajně na radu soudního znalce - propustil polepšeného vraha, který během 36 hodin stihl zavraždit pět lidí. Omlouvám se, můj laický mozek toto nechápe, protože tam někdo musel udělat chybu. A já si myslím, že když někdo udělá těžkou chybu, měl by za tu chybu podle zákonů této země platit. Kdyby se - to, co jste řekla - někdo vůbec koukl do registru a někdo, kdo soudí jiné, dělal to, co měl, tak ta 36letá žena mohla být mezi námi a mohla sloužit, protože ona se snažila právo prosadit. A nemůžu zde v této sněmovně - snad ještě takovou imunitu máme - soudit soudce. Ale nezlobte se, ona dělala svou práci, ale vy jste mně potvrdila, že někdo ne. A já očekávám od své ministryně spravedlnosti, že konečně připravíte něco, aby i nezávislý muž či žena v taláru věděli, že musí konat tak, jak se sluší a patří, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A chyby, které způsobí, by neměly stát život jiného člověka. Děkuji moc. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice