Koskuba (ČSSD): Nesmyslné zpoplatňování dálnic pro osobní automobily v zemích EU

04.04.2015 9:16

Dopis eurokomisařce Jourové s podnětem pro Evropskou komisi ze dne 1.4.2015.

Koskuba (ČSSD): Nesmyslné zpoplatňování dálnic pro osobní automobily v zemích EU
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Vážená paní eurokomisařko,  dovolte mi obrátit se na Vás s podněty pro Evropskou komisi, které ale svým způsobem mohou patřit i přímo do Vašich kompetencí.

Dále pokračující zpoplatňování dálnic i pro osobní automobily v zemích EU, které z mého pohledu je vlastně zpoplatněním práva na svobodu pohybu, je většinou nastaveno na 10 dnů, měsíc a rok. Soudím, že mj. s ohledem na dovolené, je to značně nesmyslné. Mnoho cest do zahraničí si lidé přeci plánují na 2 týdny. Z tohoto pohledu se mi pro všechny země EU jako optimálnější jeví varianta známky patnáctidenní. To by pochopitelně mělo platit i pro naši ČR. Ostatně všichni se oháníme i podporou turistického ruchu.

Při cestách do exotičtějších destinací místní obchodníci i obyvatelé vyžadují při drobných platbách spíše dolary. Důvod je prostý, USA má již jednodolarovou bankovku a mince místní banky nepřijímají. My s eury jsme v nevýhodě.  Příliš nechápu, proč eurobankovky začínají až hodnotou 5 euro. Paradoxně pak zase existují bankovky od 100 eur dokonce výše. Zkuste však v drobném obchůdku, včetně benzínové pumpy, platit pětiseteurovou bankovkou! Jistě, my v ČR eura zatím nemáme, ale při cestách po Evropě je zato má peněženka nabita četnými mincemi. Nebylo by proto vhodnější nominální hodnoty eurobankovek přehodnotit a začít též jednoeurovou?

To je vše. Věřím, že stručnost není na překážku. Těším se na Vaši odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Koskuba - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…