Koudelka (ČSSD): Česká republika může recipročně požadovat české korunovační klenoty držené ve Vídni

12.12.2018 13:02

Vyjádření k rozhovoru s Karl Vocelkou.

Koudelka (ČSSD): Česká republika může recipročně požadovat české korunovační klenoty držené ve Vídni
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Web Hlídací pes publikoval 11. 12. 2018 rozhovor s historikem Karl Vocelkou, který se kritizuje možný návrat českých korunovačních klenotů (původního gotického jablka a žezla) z Rakouska do Čech, což prosazuje iniciativa vedená moravským senátorem Ivo Valentou. Karl Vocelka má právo na názor, i když jej diskvalifikuje to, že v rozhovoru přiznává, že nečetl saintgermainskou mírovou smlouvu s Rakouskem z roku 1919. To je u historika překvapivé, protože je to smlouva, která učinila tečku za rakouským rozpoutáním první světové války a je základní mezinárodní smlouvou uznávající mladou Rakouskou republiku.

Podle této smlouvy mělo Československo a nyní Česká republika právo na návrat historického majetku, který se nacházel v Rakousku, kam se dostal v důsledku zařazení Čech, Moravy a Slezska do Habsburské monarchie. Toto právo není časově omezeno. České korunovační klenoty nikdy a to ani před rokem 1918 nepatřily Rakouskému arcivévodství a ani dnes k nim nemá vlastnické právo Rakouská republika, která je pouze drží.

Vocelka uvádí, že Rakousko nevrátilo klenoty po první světové válce, ale neuvádí to, že Rakousko nikdy vrácení klenotů neodmítlo. Prostě proto, že o vrácení nebylo požádáno. To byla chyba československého státu, která může být dnes napravena.

Státy si chrání své historické dědictví. Dělá to i Rakousko vůči České republice. V roce 2006 Česká republika vydala Rakousku historický nábytek vyvezeny v roce 1944 z vídeňského Hofburgu a jiných císařských zámků na Moravu na zámek Uherčice. Proti tomuto vydání historického majetku se Karl Vocelka neozval. Pakliže Rakousku usilovalo dlouhodobě o vrácení starého nábytku a Česká republika mu nakonec vyhověla, je logické, že Česká republika může recipročně požadovat české korunovační klenoty držené ve Vídni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi