Koudelka (ČSSD): Duhová koalice poražených

29.10.2017 9:17

Komentář možnosti sestavení široké antibabišovské duhové koalice a odmítnutí účasti sociální demokracie.

Koudelka (ČSSD): Duhová koalice poražených
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Občas se objeví úvaha, že vládu proti vítězi voleb Andreji Babišovi sestaví předseda ODS Petr Fiala jako předseda druhé nejsilnější strany za účasti téměř všech poražených stran. Honosně se tato koalice nazývá koalicí duhovou, ve skutečnosti je to koalice poražených.

Pro sociální demokracii je účast ve vládě likvidační. Volání z členské základny po odchodu do opozice platí vůči vládě Andreje Babiše i vládě proti něm. Sociální demokracie utrpěla tak zdrcující porážku, že jen její obnova v opozici a nalezení nového stranického vůdce ji může vrátit mezi silné politické strany. V současnosti, kdy ji formálně vede vedení odpovědné za porážku a bez reálné autority ve straně, nemůže toto vedení činit žádné významné rozhodnutí, neboť nebude ve straně uznáno.

Do budoucna má sociální demokracie volbu vydat se zemanovskou cestou strany, která se ze 7% může dostat po tvrdé opoziční práci do sídla vlády Strakovy akademie hlavním vchodem a opět se stát největší stranou. Nebo zvolit postavení malé strany, která do vlády půjde skoro s každým.

Široká duhová koalice na Slovensku proti vítězi voleb Vladimíru Mečiarovi zničila Stranu demokratické levice, když přijala účast v pravicové vládě Mikuláše Dzurindy 1998-2002. V příštích volbách se nedostala do parlamentu. Na Slovensku sociálně demokratickou myšlenku zvedl Robert Fico. To je však u nás možné teprve, co se radikálně změní vedení sociální demokracie. Opozice je podmínkou možného budoucího úspěchu, ne duhová vláda poražených.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …