Koudelka (ČSSD): Lež Transparency International

19.03.2019 22:35

Politická neziskovka Transparency International spáchala křivé obvinění, když obvinila moravského senátora Ivo Valentu, že porušuje zákon o střetu zájmů. Poslala na něj udání kvůli tomu, že podniká na mediálním trhu.

Koudelka (ČSSD): Lež Transparency International
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Šlo o lež, protože zákon výslovně uvádí, že omezení v oblasti vlastnictví médií se nevztahuje na neuvolněné zastupitele a též se nevztahuje na veřejné funkcionáře, kteří začali výkon funkce před uzákoněním omezení vlastnictví v mediální oblasti. Proto Mandátový a imunitní výbor Senátu udání neakceptoval.

Ivo Valenta byl zvolen senátorem v roce 2014, kdy toto omezení neexistovalo. Dále je neuvolněným členem zastupitelstva. Stačí číst zákon až do konce a každý ví, že se na něj omezení mediálního vlastnictví dle zákona o střetu zájmů nyní nevztahuje.

Uvedené křivé obvinění spáchané pražskou politickou neziskovkou Transparency International hodnotím jako mizernou práci jejich právníků nebo jako snahu ovlivnit lží a křivým obviněním politické prostředí na Moravě. Je to poučení, že politické neziskovky ve své činnosti lež a křivé obvinění používají jako nástroj své prezentace. Politické neziskovky se prezentují jako organizace nevytvářející zisk. Často však sají peníze ze státního rozpočtu. Jejich účelem je vytvořit životní rentu pro své aktivisty.

Světová nátlaková organizace Transparency International se od roku 1993 podílí na kritice korupce. Tlak na světové trestání korupce vyvolaly americké firmy, kterým byla zakázána korupce roku 1977 americkým zákonem o korupčních praktikách v zahraničí, neboť možnost legálního uplácení ze strany neamerických firem stavěla firmy z USA do nevýhodného postavení vůči konkurentům z jiných zemí, kteří dokonce úplatky v zahraničí zahrnovali do daňově uznatelných nákladů. Tlak zesílil po konci studené války, kdy již nebylo třeba tolerovat korupčnost určitých státních režimů z důvodu jejich protisovětské orientace. Transparency International tak podporovala americké zájmy v hospodářské soutěži. Ředitelem organizace je David Ondráčka, kterého Andrej Babiš navrhoval za ministra vnitra. Její bývalou ředitelkou je Adriana Krnáčová, která se za hnutí ANO stala primátorkou Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.