Koudelka (ČSSD): Referendum a boj o sociální demokracii

23.03.2018 6:38

Někteří poslanci sociální demokracie (Hamáček, Dolínek, Gajdůšková, Valachová aj.) navrhli ústavní zákon o referendu. V něm vylučují, aby se hlasovalo o členství republiky v mezinárodních organizacích.

Koudelka (ČSSD): Referendum a boj o sociální demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Nejde jen o rozhodnutí o vystoupení, ale i o vstupu. Toto omezení referenda odmítl místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola.

Návrh poslanců je v rozporu s ústavou, která připouští referendum o vstupu do organizace, na kterou stát přenese část svých pravomocí. Proto se konalo referendum o vstupu do Evropské unie. Je schizofrenické, že poslanci strany, která podporuje referendum, chtějí omezit to, co již ústava referendu svěřuje.

Uvedená otázka rozkrývá vztah k demokratickému základu státního režimu u nás. Demokracie se neobejde bez důvěry v lidi a lidství. To již vystihl T. G. Masaryk. Kdo nevěří lidem, nemůže věřit v demokracii. Pokud důvěřuji lidem, není důvod jim brát právo na rozhodování o vystoupení z Evropské unie, když mohli rozhodnout o vstupu.

Nechuť, aby lidé rozhodovali o této otázce, je projev nedůvěry v lidi a tím v demokracii. Jestliže právo na toto referendum mají Britové, kde parlament uznal možnost hlasování lidu o vystoupení z Evropské unie i právo Skotů na hlasování o vystoupení ze Spojeného království, a totéž právo mají Rakušané, Italové a ostatní obyvatelé evropských států uplatňujících celostátní referendum, je pohrdání našimi občany jim toto právo upřít. Nebo je to výraz strachu z voličů. Demokraté se však rozhodování voličů bát nesmí, chtějí-li být demokraty. To už je poctivější postoj těch, kteří odmítají jakékoli referendum.

Spor o referendum je i boj o charakter sociální demokracie. Zda je stranou, která to s účastí lidí při rozhodování o významných otázkách politiky, myslí skutečně upřímně. Anebo to myslí upřímně grossovsky a sobotkovsky. Pak však nemá naději oslovit voliče. Protože proč by měli voliči volit stranu, která se bojí jejich práva rozhodovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky