Koudelka (ČSSD): Velikáni a muzea

12.12.2017 15:46

Emeritní děkan pražské filozofické fakulty v Praze Michal Stehlík publikoval text: Dinosauři patří do muzea (Aktuálně.cz 11. 12. 2017) o dojmech z politické diskuse roku Klaus-Mečiar o rozdělení Československa, která se konala v budově Federálního shromáždění, kterou spravuje Národní muzeum v Praze. Je zřejmé, že nemá rád Václava Klause.

Koudelka (ČSSD): Velikáni a muzea
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Václav Klaus má jako výrazný politik mnoho odpůrců a přiřazení M. Stehlíka k nim není významné. Ovšem překvapuje, jaké pojmy užívá bývalý děkan k prezentaci svého odporu. Jsou to dinosauři a muzeum, která v kontextu vyznívají s despektem. Jde o projev odmítání všeho tradičního. Muzeum je pojmem spojovaným s úctou k vědění a hodnotám historie. V muzeu jsou uchovávány památky na lidské velikány. Největšími polistopadovými politiky u nás jsou Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Jsou součástí historie Čech, Moravy a Slezska. Budou patřit i do muzeí, protože velikáni do muzeí patří.

Vysloužilý děkan filozofické fakulty používá slovo muzeum dehonestačně. Pak však dehonestuje T. G. Masaryka, F. Palackého, starohraběte H. Salma, K. Engliše a další osobnosti, které jsou připomínány v Národním muzeu, Moravském zemském muzeu či Slezském muzeu. Mít sochu, bystu či reliéf v muzeu je pocta, která se dostává těm nejvýznamnějším. Stehlík tvrdí: Dinosauři patří do muzea. Oproti tomu říkám: Velikáni patří do muzea, protože si muzeí vážím.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…