Koudelka (Trikolóra): Občanky k něčemu

18.04.2021 13:10

Občanské průkazy slouží státu i lidem samotným. Je mnoho situací, kdy musíte vědět, s kým jednáte. Ať prodáváte auto, či jste měli autonehodu.

Koudelka (Trikolóra): Občanky k něčemu
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Ale tento účel občanských průkazů vláda oslabuje. Nové občanky mají mít méně psaných údajů. Státního aparátu se to nedotkne, protože se údaje skryjí v čipech, které policista s pomocí techniky přečte. Ne však běžní lidé.

Dříve občanským průkazem prokázal rodič své dětí, protože měl v průkaze údaje o nich. Děti si mohl zapsat do pasu a cestovat s nimi i bez jejich pasů. To bylo zrušeno a zavedly se dětské pasy. Prý kvůli únosům dětí. Tak všichni rodiče byli postiženi byrokracií dětských pasů, protože si promile rodičů „unáší“ děti. Ovšem i dnes nějaký rozvedený rodič s dítětem odjede. Chudáci policisté mají poznat, že půlroční mimino na fotce v pase je to, které na ně mžourá z kočárku.

Anketa

Souhlasíte s vypovězením 18 ruských diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích?

10%
90%
hlasovalo: 11505 lidí

Občanský zákoník říká, že se manželé mohou v běžných situacích zastupovat. Jak však na poště prokázat, že vaše manželka je právě ta Martina, která tam má uloženou zásilku, kterou může podle zákona vyzvednout manžel, když již údaje o manželce v občance nejsou. Dříve lidé s omezenou svéprávností to měli v občanském průkazu uvedeno. Jak bránit tomu, že s námi smlouvu nesjedná někdo, kdo tak učinit nemůže, když z občanky to nezjistíme?

Zmizet má rodné číslo. Chyba prý je, že lze z něho vyčíst datum narození. Ale spousta lidí zná naše datum narození, protože to s nimi slavíme. Datum narození slouží k určení jedince, bydlí-li na stejné adrese dvě osoby téhož jména. Nikdo nechce být zatčen, protože si jej policie splete se jmenovcem o poschodí níže. Rodné číslo si lidé díky datu narození pamatují. Přesto je nahrazováno čísly, která každý úřad stanoví dle svého, a nejsou zapamatovatelná. Boj proti rodným číslům je nerozumný. Líbí se genderovým ideologům, protože rodné číslo obsahuje i pohlaví a zná jen muže a ženy. Vadí těm, kteří znají tolik pohlaví, kolik si jen lze přát.

Některé údaje by mohly být zapisovány dobrovolně. Kdo se za manželku a děti nestydí, si je zapíše a bude mít jednoduší život v řadě situací. Vláda změnou občanských průkazů oslabuje právní jistotu, neboť lidé musí vědět, kdo je ten, jenž s nimi chce jednat.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …