Koukal: Snídaně s předsedou bavorské AfD Petrem Bystronem

17.05.2016 15:17

Ostrakizovaná Alternativa pro Německo není extremistickou stranou, sdílí mnohé názory a priority se standardními parlamentními stranami u nás. Migrační krize obnažuje neschopnost EU. Evropští politici jsou v zajetí appeasementu k Tureckému vydírání.

Koukal: Snídaně s předsedou bavorské AfD Petrem Bystronem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Koukal

V sobotu jsem měl možnost se setkat s předsedou bavorské AfD panem Petrem Bystonem na snídani, která se nám následně protáhla až do oběda. Především musím konstatovat, že mi opět setkání potvrdilo, jak důležité je  v tomto světě mít vlastní zkušenost. Mediální zkreslení nabývá hrůzných rozměrů.

Alternativa pro Německo je skutečnou alternativou nikterak xenofobní, už vůbec ne extrémně pravicová a v podstatě můžete škrtnout všechny přívlastky, kterými označují média hlavního proudu tuto dnes třetí politickou stranu v Německu. Ještě že existují internetová media a sociální sítě.

Hlavním cílem bylo se vzájemně představit a probrat názory na hlavní témata, kterými dnes v Evropě žijeme. Já jsem dnes pouze nezávislý nestraník, který se bude pravděpodobně ucházet o místo v senátu s podporou některých stran na pravé straně politického spektra. Pan P.Bystron má za sebou nejen v preferencích, ale i pokud jde o počty členů silnou politickou stranu. Nemohu proto společná stanoviska prezentovat jako jakési komuniké.

Především jsme se shodli na tom, že nesouhlasíme s bezvízovým přístupem Turecka do států EU. Vnímáme to nejenom jako bezpečnostní riziko. Německá strana samozřejmě zná usnesení našeho parlamentu, nicméně nemá příliš velkou důvěru ve stabilitu postojů naší vlády při jednáních v Bruselu. Proto se chtějí de facto pořád ujišťovat, že se v tomto směru u nás nic nemění. Jak jsem řekl, moje nástroje jsou dost omezené a to na psaní a argumentací v předvolebních debatách.  AfD má zase proti sobě většinu německého establishmentu. Souboj o racionální a pro nás bezpečný vztah k Erdoganovu Turecku bude v nejbližších době jeden ze zásadních problémů pro jednání mezi státy EU.

Debatovali jsme o německé zahraniční politice a dospěli k názoru, že ona vlastně žádná není. Německé ministerstvo zahraničí v podstatě argumentuje a je aktivní v termínech evropské zahraniční politiky. Tento zdánlivě malý posuv je ve skutečnosti základem pro vystupování premiérky Merkelové, která bez demokraticky vytvořeného mandátu vystupuje jako první politik EU. Výsledky některých jednání vidíme, způsob protlačování rozhodnutí z Berlína také cítíme a považujeme nepochybně za nekorektní. Tato praxe je ale v důsledku nebezpečná nejen pro soudržnost a solidaritu uvnitř EU, ale také pro vnímání Německa samotného. Tady by AfD ocenila jakýkoliv hlas podpory.

Nepochybně to nebylo poslední setkání a proto témata jako neúměrný tlak přepisů a to jak evropských tak německých u nás českých, omezování svobody občanů a zbytečná úroveň represe a zneužívání bezpečnostních a právních institucí budou ve větší míře na pořadu příště.

Jan Koukal

  • BPP
  • nezávislý kandidát do Senátu
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.