Kousalíková (ODS): Jak lžou příští politici voličům s panem Lacinou v čele

08.09.2014 17:02

Pan Jan Lacina – kandidát STAN – zveřejnil na serveru www.parlamentnilisty.cz dne 7. 9. 2014 článek s titulkem „Lacina (STAN): Otrávené Dejvice – Jistě, paní starostko“.

Kousalíková (ODS): Jak lžou příští politici voličům s panem Lacinou v čele
Foto: Praha 6
Popisek: Kousalíková

V tomto článku pan Lacina uvádí několik zásadních lží, na které musím reagovat. Nevím, proč pan Lacina lacině útočí a uvádí lživé a nesprávné informace. Ten, kdo veřejně přiznal, že selhal v komunikaci byly Pražské vodovody a kanalizace, ne radnice. Ale popořádku, vždy cituji tvrzení pana Laciny, na které pak reaguji.

Lacina: „Ve skutečnosti však musela kontaminovaná voda ohrozit tisíce domácností – stejné zdravotní potíže v naprosto shodnou dobu hlásil de facto každý, kdo se v teritoriu Dejvic, Bubenče či Hradčan vody napil: Zvracení, průjmy, prudké horečky, bolesti hlavy. Velké štěstí bylo, že bylo hodně lidí mimo Prahu na dovolené.“

Kousalíková: To je spekulace, kterou mohou potvrdit pouze Pražské vodovody a kanalizace. Pokud se jednalo o 16 domů, mohlo jít o stovky, ale nikoliv o tisíce postižených. Znovu opakuji, je to chyba vodovodů a kanalizací, že Praze 6 neposkytlo žádnou informaci.

Lacina: Pražské vodovody a kanalizace se omluvily v Mladé Frontě Dnes se zpožděním tří týdnů obyvatelům zmíněných šestnácti domů. O tom, co jim ukázaly kultivace ostatních kontrolních vzorků kontaminované vody, cudně pomlčely. A radnice Prahy 6. Dala od celé věci ruce pryč. Prý ji Pražské vodovody nemají povinnost ze zákona informovat, znělo překvapivě původní stanovisko radnice.

Kousalíková: Pražské vodovody a kanalizace zjistili 19. srpna 2014 v některých oblastech špatné vzorky vody, občany informovaly oznámením s datem 20. srpna 2014, které byly vyvěšené do domech. Městskou část Praha 6 pak o problému informovala média ve čtvrtek 21. srpna 2014. A okamžitě jsme začali jednat, informaci vyvěšili dne 21. srpna 2014 na webové stránky a do upozornění občanům. Praha 6 okamžitě veřejně řekla, že bude chtít, aby se podobný případ nemohl opakovat, okamžitě uveřejnila na webových stránkách veškeré podklady, které od Pražských vodovodů a kanalizací až na vlastní žádost obdržela a požadovala okamžitou nápravu.

Ze zákona mají Pražské vodovody a kanalizace povinnost informovat obec, kterou je hlavní město Praha. Což i my považujeme za nešťastné. O to horší pro nás bylo zjištění, že ani krizovému odboru magistrátu hlavního města vodovody a kanalizace nic nehlásili. Praha 6 tak neměla možnost dozvědět se to ani od magistrátu, ani od vodovodů.

Praha 6 ruce pryč od věci rozhodně nedala, naopak! Na tento problém jsme veřejně ukázali a právě až případ na Praze 6 a náš postup snad změní věci k lepšímu! Právě díky Praze 6 se také zlepší komunikace PVK s ostatními městskými částmi, protože až po zkušenosti z Prahy 6 PVK změní systém komunikace s městskými částmi. Nejen Praha 6 ale i ostatní tak budou včas a bezodkladně při havárii nebo jiných poruchách informováni. Ještě jednou chci poděkovat médiím, že na věc jako první upozornila, zatímco Pražské vodovody a kanalizace Prahu 6 neinformovaly.

Lacina: A co kdyby se po gigantické havárii vodovodního řadu někdo z radnice prostě zeptal?! Třeba někdo z pěti úředníků oddělení marketingu a vnějších vztahů, nebo jeden ze dvou pracovníků oddělení bezpečnosti a krizového řízení?! Když už mají k dispozici informační kanál SMS?!

Kousalíková: Právě tiskový mluvčí zjišťoval u Pražských vodovodů a kanalizací, zda je vše v pořádku. Až po několika hodinách společnost přiznala, že je problém a Praha 6 začala okamžitě jednat. Ptal se na kvalitu vody také pan Lacina?

Lacina: Se zpožděním několika týdnů dosluhující starostka Marie Kousalíková vydala s Pražskými vodovody a kanalizacemi společné komuniké, že od příště už o otrávené vodě dají vědět občanům i sobě navzájem. Napříště tedy bude obecné ohrožení v takovém rozsahu obyvatelům oznámeno. Budeme se těšit.

Kousalíková: Žádné zpoždění několika týdnů není! Opět lež! Pan Lacina by se měl naučit počítat. Od zjištění Prahy 6 o havárii do schůzky s generálním ředitelem to trvalo rovných 6 dní (od čtvrtka 21. srpna do středy 27. srpna). Ředitel společnosti veřejně přiznal, že pochybili oni. Ani krizovému odboru magistrátu hlavního města Prahy, ani Praze 6 o havárií neřekli a vše jsme se dozvěděli až od médií. To je velká chyba. Ale ne chyba Prahy 6!

HAVÁRIE VODY DEN PO DNI:

středa 13. srpna 2014 – ráno kvůli prasklému potrubí nastala havárie vody, která postihla více než 30 tisíc domácností

úterý 14. srpna 2014 – Pražské vodovody a kanalizace poté prováděly kontrolní odběry kvality vody. První vzorky byly dle tvrzení PVK bez problémů.

úterý 19. srpna 2014 - laboratoře zjistili zvýšený výskyt bakterií E.coli v některých lokalitách

středa 20. srpna 2014 - Pražské vodovody a kanalizace vyvěsily na 16 postižených domů v ulicích Bílá, Božkova, Na Kotlářce a Na Kocínce oznámení o tom, že se voda až do odvolání smí používat pouze na splachování toalet.

čtvrtek 21. srpna 2014 – Praha 6 dostává první dotaz na tento problém od Mladé fronty Dnes – doslova byla zaslána tato reakce tiskového mluvčího: Dostalo se nám oznámení občanům do rukou až po dotazech médií.

Přestože PVK nemá ze zákona povinnost informovat o závadné vodě v síti úřad Prahy 6, považujeme to, že se o věci dozvídáme z médií za velký exces, radnice by o tomto měla vědět, aby mohla případně podniknout určité kroky a zareagovat.

Papír vylepený na dveřích domu totiž není zárukou, že je vše v pořádku.

V odpoledních hodinách jsme informaci zveřejnili na našich webových stránkách www.praha6.cz.

Nyní budeme vyžadovat aktuální informace o výsledcích rozboru vody a také zajištění toho, aby nás příště PVK o závažných skutečnostech včas informovala.

pátek 22. srpna 2014 – Generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací volá krátce po poledni s žádostí o schůzku se starostkou Prahy 6

sobota 23. srpna 2014 – o problém dál informují média a Praha 6 ústy tiskového mluvčího říká:

Kdyby nás PVK o problému informovalo hned v úterý, náš krizový štáb by poslal na místo své lidi, kteří by se snažili obyvatele osobně upozornit, aby vodu nepili.

středa 27. srpna 2014 – v 10 hodin dopoledne . Zpráva z tohoto jednání je na titulní stránce webových stránek Praha 6 k dohledání jednoduše zde: http://www.praha6.cz/upozorneni.html?u=604

Pro jistotu zasíláme přepis zprávy zde: Praha, 27. 9. 2014 - Případ závadné vody v Praze 6, kdy bylo 16 domů po několik dní bez pitné vody se dnes posunul dále. Starostka městské části Praha 6 Marie Kousalíková a generální ředitel společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a. s. (PVK) Petr Mrkos dnes dohodli další postup. PVK nabízí lidem případné odškodnění.

„Kdybychom měli informace dříve mohli jsme sami zajistit informovanost občanů. Dnes nám byly předložený finální rozbory vody a dle PVK je vše již v pořádku. Díky Praze 6 se také zlepší komunikace PVK s ostatními městskými částmi, protože až po zkušenosti z Prahy 6 PVK změní systém komunikace s městskými částmi. Nejen Praha 6 ale i ostatní tak budou včas a bezodkladně při havárii nebo jiných poruchách informováni,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

PVK nyní občanům v postižených místech rozešle informativní dopis, ve kterém vysvětluje, jak ke kontaminaci vody došlo včetně informací, jak mají postupovat lidé postižení závadnou vodou.

„PVK přijímá plnou odpovědnost za způsobené komplikace, v současné době probíhá rozsáhlá inspekce vodovodní sítě v dané lokalitě za účelem zjištění zdroje znečistění a realizace nápravných opatření. Postiženým odběratelům je k dispozici call centrum PVK na lince 840 111 112, kde naši operátoři pomohou vyřídit případné požadavky odběratelů na odškodnění,“ řekl Petr Mrkos, generální ředitel společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a. s.

PVK má nyní v rukou kompletní rozbory vody z několika ulic, ujišťuje odběratele, že nyní je voda v sítí nezávadná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…