Kováčik (KSČM): Horníkům rozhodně pomoct, Bakalu však dohnat k zodpovědnosti

17.10.2016 21:46

Vláda se ústy ministra průmyslu a obchodu rozhodne převzít odpovědnost za vyplácení zvláštního příspěvku pro horníky ...

Kováčik (KSČM): Horníkům rozhodně pomoct, Bakalu však dohnat k zodpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

... kteří jsou ohroženi nemocí (zákonný příspěvek), neboť se prý nepočítalo, že se soukromá firma může dostat do podobného stavu jako OKD. Souhlasím se snahou ochránit horníky, kteří vykonávali a vykonávají svoji práci podle pravidel, se kterými celou dobu počítali.

Tito lidé nesmí být jakkoliv poškozeni jednáním, s nímž nemají nic společného. Já osobně podporuji kroky směřující k rekvalifikacím a kompenzacím, vzhledem ke skutečnosti, že se naprosto nejedná o standardní záležitost.

Stát zároveň musí dbát, aby nevznikl velký sociální problém v celé oblasti Ostravska-Karvinska. Pokud by současná situace nebyla řešena, tak ve finále by na to doplatil daňový poplatník a celý region daleko více. Problém je, že tady se od počátku nejedná o fér hru s celým podnikem OKD, s byty OKD, s pracovníky OKD atd.

Tím se dostáváme k nejdůležitější věci. Tento podnik byl zjevně tunelován a díky některým minulým vládním představitelům bylo toto umožněno. Zdeněk Bakala je dnes podle časopisu Forbes sedmý nejbohatší Čech s dvaceti miliardami (dnes tedy spíše Švýcar).

Co po něm zůstalo? Bude mít vůbec někdy tato vláda snahu jít po potenciálně špinavě vyvedených majetcích z privatizace, které by saturovaly současné škody, když v ní sedí aktéři těchto transakcí? Pomoct horníkům - jednoznačně! Jít po vytunelovaném majetku - stejně tak! Tato věc nevyšumí, jak bývá snahou, pokud to tak nenecháme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…