Kováčik (KSČM): Každý má přece právo na svůj názor

22.11.2017 14:31

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru

Kováčik (KSČM): Každý má přece právo na svůj názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Tak nám to pěkně začínalo ten dnešní den. Myslel jsem si, že se pondělí nebude opakovat, ale vidím, že možná ano. Já se prosím pěkně ohrazuji proti každému, kdo bude toho druhého jakkoliv nálepkovat. Teď jsme slyšeli, že pan kolega předřečník označil pana kolegu Grospiče za stalinistu. No, máme mezi sebou různé nálepky. Já je tady nebudu všechny vytahovat.

Ale chci poprosit. Pan kolega Grospič je poslanec Poslanecké sněmovny zvolený ve Středočeském kraji. Byl zvolený, na poměry, které jsou po letošních volbách, docela velkým počtem hlasů voličů a jakékoliv jeho zpochybňování nebo nálepkování je také plivnutím do tváře těm voličům, kteří ho zvolili. A připustíme-li rovnost občanů, rovná práva všech občanů, zejména ve vztahu k právu zvolit si své zástupce v parlamentní demokracii, tak prostě trvám na tom, že každé nálepkování tohoto typu je plivnutím do tváře voličům, kteří kohokoliv z nás, kdo jsme takovýmto způsobem dehonestováni, zvolili.

Naopak chci požádat, aby nejen ti komunističtí poslanci, nebo ti komunisté, kteří zde sedí v Poslanecké sněmovně, ale možná i ti bývalí komunisté - to znáte, jediná strana, kde nejsou bývalí komunisté, je Komunistická strana Čech a Moravy. Jinak téměř ve všech jsou, že? Možná u lidovců nebudou, ale tam je to něco jiného. A možná u Pirátů - tam jsou příliš mladí na to, aby tam jakýkoliv bývalý člen KSČ, předlistopadové KSČ, mohl být už z hlediska věkového.

Ale prosím pěkně, jestli chceme v tomto volebním období spolu tady, v devíti poslaneckých klubech a v interakcích mezi nimi a v interakcích mezi, řekněme, Sněmovnou, vládou, společností, občany, obstát a nebýt zase hodnoceni jako vláda, či Sněmovna, která se jenom hádala o svých vnitřních poměrech, nebo se hádaly mezi sebou jednotlivé politické strany - jestli chceme být hodnoceni, že jsme konečně začali dělat něco pro občany a nejenom sami pro sebe - prosím, upusťme od těchto vzájemných sporů a půtek.

Podle mého soudu patří půtky o věci, nikoliv o lidech, kteří kolem té věci jsou. Mám řadu výhrad k řadě z vás, kolegyně a kolegové. S panem kolegou Kalouskem, který se tady hlásí po mně, jsme si užili mnohé spory a střety. S panem kolegou Stanjurou ostatně také. Že, pane kolego prostřednictvím předsedajícího? Ale to nám nesmí bránit v tom, abychom v okamžiku, kdy je třeba, aby se rozhýbala Poslanecká sněmovna měsíc a více po volbách, tak abychom konečně začali dělat něco jiného, než vzájemně hledali mouchy jeden na druhém.

Pan kolega Grospič - byl tady citován - jeho projevy tady tedy byly citovány - já jsem nedávno slyšel při jiném podobném sporu, kde ovšem byla obrácená znaménka, že každý má přece právo na svůj názor. Prosím tedy, aby právo na názor bylo ponecháno i kolegu Grospičovi i mně i kolegu Stanjurovi i kolegu Kalouskovi a komukoliv z nás. Važme si jeden druhého a nedělejme si jeden z druhého akorát terč nějakých nechutných útoků. Děkuji. (Potlesk od některých poslanců v sále.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.