Kováčik (KSČM): Když se chce, tak zpeněžit se dá naprosto všechno

14.07.2015 15:26

Zahraničí udiveně zvedá obočí nad požadavkem zaplatit poplatek za přejmenování náměstí v přístavním izraelském městě Haifě. Jaké bylo udivení izraelského velvyslance, když dostal dopis z nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 s výzvou na uhrazení poplatku za použití jména Václava Havla.

Kováčik (KSČM): Když se chce, tak zpeněžit se dá naprosto všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Totéž potkalo města, která umístila lavičky Václava Havla. V rámci údajné licenční smlouvy chce knihovna Václava Havla po místech, kde byly lavičky umístěny, 30 000 Kč + DPH. Ani letiště, které se v Praze také přejmenovalo, nedostalo jméno Václava Havla tak zcela zdarma. Dagmar Havlová prý „pouze“ získala možnost používat zdarma VIP služby, které se pohybují kolem 5 000 Kč na osobu a jeden let.

Trochu mne mrazí v zádech, aby se tohoto, ne zrovna podle mne důstojného vzoru, nechytili i potomci osobností vzhledem k tomu, že jejich jména nesou ulice a náměstí českých, moravských a slezských měst a obcí. Nelze se ani divit, že velvyslanec Izraele oponuje, člověk by totiž nečekal, co vše se dá zpeněžit. A tak věřme, že lidé, kteří něco dokázali, nebudou prostřednictvím svých potomků požadovat zaplatit za svá jména.

Možná bychom si měli všichni uvědomit, že kšeftovat s popularitou zemřelých není tou nejlepší cestou, jak uctít jejich památku, byť je to zdůvodňováno sebelíp. Navíc mám za to, že 30 000 Kč + DPH by města, která Havlovy lavičky umístila, byla zajisté schopna využít smysluplněji ve prospěch svých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …