Kováčik (KSČM): Ministr Jurečka zemědělce neinformoval

08.08.2017 4:33

Zemědělci na Zlínsku již slibům nevěří. Africký mor přinutil novou situaci řešit jak ministerstvo zemědělství, tak kraj.

Kováčik (KSČM): Ministr Jurečka zemědělce neinformoval
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Pavel Kováčik

V současné době je u 77 divočáků potvrzen africký mor a hejtman vyhlásil stav nebezpečí. Opatření, které má zamezit šíření této nákazy, přináší však i zklamání. Státní úředníci se dohodli se čtyřmi farmami, že nebudou letos sklízet úrodu zhruba na 115 hektarech. Samozřejmě jim byla přislíbena náhrada za ušlý zisk.

Dohodnutá cena za to, že na plochách nebudou sklízet, byla přibližně taková, jakou by utržili při prodeji úrody. Tyto čtyři firmy zabývající se zemědělstvím mají dostat přibližně 3, 5 milionu korun. Navíc dohoda farmářů se státem je dobrovolná.

Ani ministerstvo zemědělství ani Státní veterinární správa nemohou zakázat úrodu sklízet. Původní ujednání se zemědělci bylo, že úroda zůstane na polích do 31. srpna. Jak se říká, nelze věřit všemu, co je nám slíbeno. A tak se zemědělci dozvěděli, že na pole nesmí až do konce roku, tzn. že nebudou moci počítat s úrodou ani příští rok.

K tomuto opatření, které zemědělcům nesdělili, se však nikdo ze zodpovědných pracovníků nechce hlásit. Uvidíme, jak zemědělci při dalších jednáních pořídí. Ale i ministr Jurečka by měl vědět, že v lednu nemohou orat ani zasít na další rok. A pokud to neví, doporučuji přečíst některou z odborných publikací.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.