Kováčik (KSČM): Na okraj letošních žní

01.08.2013 5:42

Komentář předsedy poslaneckého klubu KSČM a stínového ministra zemědělství Pavla Kováčika k letošním žním.

Kováčik (KSČM): Na okraj letošních žní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

S příjemným překvapením jsem před nedávnem, když vyjely první kombajny, zaznamenal, že tato událost byla českými médii zpravodajsky pokryta. Dlužno poznamenat, že to je snad poprvé po dvaceti letech, co jsou i takové zprávy konečně předkládány veřejnosti.

Lidi zajímá, jak ty žně asi mohou dopadnout a hlavně co to může udělat s cenami potravin. Nedivím se tomu zájmu, těm více méně zjevným obavám o peněženky. Vždyť v růstu cen potravin jsme v posledních měsících o několik koňských délek předběhli většinu členských zemí EU a ceny obilí mají na ceny potravin nezanedbatelný vliv.

              Žně jsou zatím v první fázi. Prakticky doma jsou ozimé ječmeny, které jsou používány výhradně ke krmným účelům a cenu chleba tak fakticky neovlivní. Na kalkulace do ceny krmiv je ještě brzy, nejsou totiž jedinou krmnou obilovinou. Až po sklizni pšenice a kukuřice tak mohou výrobci masa, mléka a vajec dát vědět více.

Běží sklizeň ozimé řepky a pšenice. Velmi slibně vypadající porosty ale dostaly ve fázi dozrávání ránu od počasí. Ony poslední extrémně horké a suché týdny způsobily, zejména na lehčích a propustnějších půdách, že zrna spíše zasychala než dozrávala. To má vliv jak na výnos (zrna jsou menší, „hubenější“), tak i na kvalitu (hůře se budou vybírat partie potravinářské pšenice). Tady už to může mít vliv na cenu suroviny pro mlýny a tudíž i na cenu pekařských výrobků. Ale opět – tak, jako se zajíci počítají až po honu, tak i celková bilance, a to včetně té cenové, může být objektivně udělána až po skončení žní a výkupu sklizně.

Navíc ještě není znám rozsah poškození prakticky zralých porostů územně plošným zásahem nebývalých pondělních bouřek. Poslední věta platí i o očekávané, zatím slibné úrodě ovoce. Nicméně poslední prognózy nevypadají dobře.

Už teď je však možné identifikovat možný problém u konzumních brambor. Porosty brambor s výjimkou raných velmi utrpěly horkem a hlavně suchem, které je zasáhlo ve fázi tvorby a narůstání hlíz. Výsledkem by mohla být vyšší cena konzumních brambor na českém trhu nebo také vyšší dovoz. A to také není příliš dobrá vize. Uvidíme, co mi k této otázce řeknou bramboráři – odborníci na bramborářských dnech prvního srpna v Havlíčkově Borové.

Co říci závěrem? Snad to, že našim zemědělcům držíme palce, aby letošní úrodu dostali dobře pod střechu, dostali za ni zaplaceno a aby spotřebitelova peněženka nezažila další šok. Těch dosavadních zažívá až dost…

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM a stínový ministr zemědělství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…