Kováčik (KSČM): Svátek státní módy?

30.10.2014 20:38

Všichni jsme si v úterý 28. října připomněli 96. výročí vzniku samostatného Československa. Místo zamyšlení se nad odkazem této události, místo projevu úcty všem, kteří se o vznik našeho státu zasloužili, se do popředí zájmu dostalo oblečení jednoho z vyznamenaných.

Kováčik (KSČM): Svátek státní módy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Bohužel, je to odraz dnešní doby. A určitý symbol. Lidé si toto selhání jedince, který si zřejmě neuvědomil vážnost situace, či selhání protokolu při přípravě slavnostního předání vyznamenání spojují se svou sociální situací. Domnívají se, že oblečení rozděluje občany podle jejich příjmů, podle jejich sociální situace. Že kdo je bohatý, má moc, je nedotknutelný. Kdo je sociálně slabý, musí snášet mnohá příkoří. A kdo chodí ve věcech zlevněných, je pária. Neměli bychom se v souvislosti s touto událostí spíše ptát po kvalitě člověka, po jeho schopnostech, dovednostech a charakteru. Spolu s tím se braňme tomu, aby byla společnost uměle rozdělována, členěna na ty dobré a na ty špatné. Ano, počítám s tím, že se v souvislosti s touto úvahou setkám s kritikou, že obhajuji fleecovou bundu na Pražském hradě, ale já problém spatřuji jinde. Že se spíše než podle vnějšího vzhledu budeme hodnotit podle našeho chování, podle projevu našeho charakteru. Samotná zpráva o nedůstojném oblečení by neměla překrýt hlavní témata oslav státního svátku, hlavním by se mělo stát, že prezident republiky Miloš Zeman ocenil vedle velmi významných osobností, kterými jsou nepochybně sir Nicholas Winton a in memoriam sir Winston S. Churchill také několik desítek významných osobností naší společnosti. Ale pro dnešní dobu je typické, že negativní zprávy mají přednost před těmi pozitivními. Bohužel.

Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…