Kováčik (KSČM): Zemědělci volají o pomoc

18.05.2016 4:33

Agrární komora ČR varuje. Minulý týden sdělila, že dovozy mléčných produktů do České republiky se zvýšily například u másla na 6,677 mil. kilogramů.

Kováčik (KSČM): Zemědělci volají o pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Podíl dovozů na náš trh při spotřebě mléčných výrobků nyní činí 42,3 %. Slibovaná podpora a opatření na podporu mléčné výroby a celé živočišné výroby existují pouze na papíře. Hledání nových odbytišť je v nedohlednu. Zemědělci na venkově kvůli problémům na trhu s mlékem zvažují demonstrace. Tyto všechny indicie sděluje Agrární komora ČR. Prvotním by teď mělo být hledat taková opatření, která přímo zamezí dovozům komodit, kterých máme na domácím trhu dostatek nebo dokonce nadbytek, ať jde o máslo či některé typy sýrů, jogurty a další podobné produkty, které sami umíme vyrobit ve velmi vysoké kvalitě. Je sice hezké, že ministerstvo pátrá po dlouhodobých nástrojích, a to především zvýšením podílu domácích potravin na tuzemském trhu, kde jsou podle ministra zemědělství velké rezervy. Podle něj jde o to, že zahraniční obchodní řetězce dávají přednost dovozu potravin. Jenže pravidla pro tyto řetězce měla být nastavena při jejich vstupu do České republiky. Dnes nejen mlékařům, ale i všem dalším zemědělcům připadá tato snaha jako boj s větrnými mlýny. Ani my občané, pokud budeme skutečně upřednostňovat naši domácí potravinovou produkci, nedokážeme tento trend bez aktivní politiky české vlády pro zemědělce výrazně změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…