Kovářová (STAN): Lidé ani obce by neměli státu platit za půdu pod stavbami

11.07.2015 19:19

Občané, obce či kraje by v budoucnu neměli platit státu za vynětí zemědělské půdy, na které postaví domy nebo veřejně prospěšné stavby.

Kovářová (STAN): Lidé ani obce by neměli státu platit za půdu pod stavbami
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která poplatek ruší, předložila ve čtvrtek společně s kolegy z klubu poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Pokud chce dnes rodina stavět dům, musí zaplatit nejen za pozemek, ale mnohdy i za to, že bude stát na zemědělské půdě. Úplně stejně platí také obce nebo kraje, a to i v případech, že staví cestu, hřiště nebo školu.

„Navrhuji, aby lidé, kteří si chtějí postavit nový dům na pozemku už stejně určeném pro obecní zástavbu, neplatili za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Státu by také neměly platit obce a kraje, které se rozhodnou budovat veřejně prospěšné projekty,“řekla poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Příklady z praxe ukazují, že například rodina, která si chce postavit vlastní dům, zaplatí státu až 1500 korun za metr čtvereční pozemku. Přitom pozemek si od soukromého vlastníka koupí často za méně než tisíc korun za metr čtvereční. „Je neúměrné, aby poplatek za vynětí půdy byl vyšší než kupní cena pozemku. Pro mnoho mladých rodin je to obrovská komplikace, na tuto sumu si totiž nemohou vzít hypotéku,“ dodala Kovářová.

Dnes platný zákon ukládá povinnost platit za vynětí půdy také obcím, a to i v případech, kdy staví místní komunikace. „Musíme chránit zemědělskou půdu, ale v některých případech musí převládnout jiný veřejný zájem. Pro obce jsou takové poplatky neúměrné, pokud staví chodník nebo cestu pro své občany,“ uvedl poslanec a starosta obce Bolatice Herbert Pavera (klub TOP 09 a Starostové) a dodal: „Navíc nerozumím tomu, proč musí státu platit za stavby svých komunikací na zemědělské půdě obce, ale státní instituce takovou povinnost nemají.“

„Není to jediná nesrovnalost v platném zákoně, polní cesty ke svým pozemkům si staví zcela bezplatně také zemědělské firmy,“ dodala Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…