Kovářová (STAN): Nová podoba stavebního zákona musí zjednodušit stavební řízení, ne ho komplikovat

04.05.2021 16:59

Hnutí STAN bude s dalšími opozičními demokratickými stranami na jednání Sněmovny obhajovat společný komplexní návrh k novému stavebnímu zákonu. Ten počítá se zrychlením a zjednodušením stavebního řízení.

Kovářová (STAN): Nová podoba stavebního zákona musí zjednodušit stavební řízení, ne ho komplikovat
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Úpravy z dílny Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN kladou velký důraz na digitalizaci a zefektivnění samotného procesu. Pozměňovací návrh také upravuje zachování větších pravomocí samosprávám, které jsou dostatečně blízko lidem. Vládní novela zákona oproti tomu upřednostňuje centralizaci stavebních úřadů. Poslankyně Věra Kovářová se také ohradila proti slovům ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, že by zástupci STAN nechtěli nový stavební zákon. Snahou opozičních poslanců je ovšem opravit chyby, způsobené ve vládní předloze.

„Novela zákona stavebního zákona jde do třetího čtení. Naší prioritou je změnit podobu zákona tak, aby se zrychlilo a zjednodušilo stavební řízení. Odmítáme centralizaci stavebních úřadů, nechceme tedy, aby vláda zrušila 400 stavebních úřadů, a tím tak vzdálila tuto službu občanům. Hrozí tím zánik kvalifikovaných míst v menších obcích a městech. Kompetence a pravomoci by i dále měly zůstat v kompetenci jednotlivých samospráv. Ministerstvu také chybí jakákoliv rešerše budov, nemají připraveno, jaké úřady by zrušily, ani kam by se úředníci přesouvali. Pokud vláda přijde s plánem, musí mít dostatečně zpracované podklady, jak to zrealizovat. Je proto nepřijatelné, aby nás jedno razítko, jak tvrdí paní ministryně, stálo náš státní rozpočet 24 miliard. Chceme, aby nový zákon měl společenský konsenzus, není proto možné, aby proti němu byli obce, kraje nebo odborníci. Profit z toho tedy zbývá jen developerům,” vysvětlila k zákonu postoj hnutí STAN poslankyně Věra Kovářová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…