Kovářová (STAN): Poslední kapkou je, že hradní stráž musí vzdávat kancléři poctu

30.11.2016 13:36

Projev na 53. schůzi sněmovny 30. listopadu 2016 k jednání o státním rozpočtu na rok 2017:

Kovářová (STAN): Poslední kapkou je, že hradní stráž musí vzdávat kancléři poctu
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám představila svůj pozměňovací návrh, který je v systému veden pod číslem 5326. Podstatou tohoto návrhu je zvýšení výdajů kapitoly 398 - všeobecná pokladní zpráva. V ukazateli vládní rozpočtová rezerva o 5 456 712 korun.

Za druhé snížení výdajů kapitoly 301 - Kancelář prezidenta republiky o stejnou částku v ukazateli platy zaměstnanců v pracovním poměru, vyjma zaměstnanců na služebních místech. Dovolte, abych stručně zdůvodnila svůj pozměňovací návrh.

Navrhuje se snížení výdajů kapitoly 301, jak jsem zmínila. Platy zaměstnanců v pracovním poměru, vyjma zaměstnanců na služebních místech o deset procent, což odpovídá objemu prostředků více než 5 mil. korun. Návrhem nedochází ke změně výše prostředků rozpočtovaných na plat prezidenta republiky. Snížení navrhuji v reakci na dlouhodobý stav, kdy Kancelář prezidenta republiky dlouhodobě neodvádí profesionální práci a zostuzuje Českou republiku a instituci prezidenta republiky doma i v zahraničí. Ať už se jedná o lživá vyjádření hradního tiskového mluvčího, neschopnost hlavního protokoláře zajistit včasný příjezd prezidenta na státní pohřeb bývalého prezidenta Slovenské republiky Kováče nebo fakt, že v čele Kanceláře prezidenta republika stojí už několik let člověk bez bezpečnostní prověrky.

A uvedu několik příkladů. Vzpomeňme, že při přijetí generálního tajemníka NATO pana Stoltenberga na Hradě visela vlajka OSN, místo vlajky NATO. Prezident republiky Zeman kritizoval velvyslance Šapira, že se nezúčastnil na oslavách státního svátku 28. října na Hradě. Prý tuto informaci obdržel od hradního protokolu. Hradní mluvčí Ovčáček následně reagoval, že pan velvyslanec byl sice přítomen, ale že byl neviditelný. A neviditelnému ne třeba se omlouvati.

Vzpomeňme si, jak reagoval na pozdní přílet prezidenta, na pohřeb bývalého prezidenta Slovenské republiky Kováče. Nemířil kritiku do vlastních řad, ale obvinil zpochybení řízení letového provozu. Posléze se samozřejmě zjistilo, že řízení letového provozu chybu neudělalo a pan mluvčí se naštěstí omluvil.

Další kapitolou je pan kancléř Mynář. Nejenom, že řadu let působí na Hradě bez bezpečnostní prověrky. Nejenom, že dlouhou dobu tajil výši svého platu, abychom pak následně zjistili, že jeho plat je vyšší než plat premiéra. Nejenom, že obstruoval při předložení svého majetkového přiznání, resp. svého čestného prohlášení. Ale způsobuje zmatky i v řadách členů hradní stráže. Ti si ztěžují na ony zmatky a nesmyslné příkazy. A viní z nich právě kancléře Mynáře. Ten například nařídil uzavření východní brány u Černé věže, což způsobuje komplikaci řadě zaměstnanců a členů hradní stráže. Důvody jsou však soukromé. Pan kancléř bydlí u této věže a v místě je prý velký provoz.

Přijímá též sporná rozhodnutí. Údajně si dokonce nechal otevřít Jelení příkop, protože si tam potřeboval zaběhat. A poslední kapkou či vrcholem je to, že hradní stráž musí vzdávat kancléři poctu. Tato pocta přísluší však jen prezidentu republiky, ústavním činitelům či státním návštěvám. V důsledku tohoto chování hradního kancléře o odchodu uvažuje třetina nejzkušenějších členů útvaru.

Proto smyslem návrhu je v první řadě vyslat zprávu směrem k panu prezidentovi, že pohár trpělivosti Poslanecké sněmovny začíná přetékat. Je to právě prezident republiky, kdo je zodpovědný za své spolupracovníky. A dokud bude ve svém okolí trpět ba přímo či nepřímo podporovat neprofesionální a nedůvěryhodné osoby, nejeví se jako ospraveditelné, aby se na jejich odměňování podíleli daňoví poplatníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce