Kovářová (STAN): Potravinové banky potřebují větší podporu státu

03.12.2020 9:45

Řada lidí z ohrožených skupin společnosti se potýká s dlouhodobými existenčními problémy, které pandemie koronaviru ještě více prohloubila. Tito lidé nyní častěji využívají pomoci od potravinových bank, a proto se jeden z pozměňovacích návrhů poslankyně Věry Kovářové k návrhu státního rozpočtu zaměřuje na alokaci 20 milionů korun právě potravinovým bankám.

Kovářová (STAN): Potravinové banky potřebují větší podporu státu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová živě

Potravinové banky poskytují pomoc charitám, samoživitelkám a samoživitelům, poskytovatelům sociálních služeb nebo seniorům. V současné době koronaviru ale postrádají finance na základní potraviny i další skupiny obyvatel. Podle Kovářové je nutné, aby vláda zvýšila finanční podporu pro jejich zajištění.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

„Nejenže se potravinovým bankám zvýšil počet klientů, ale v důsledku pandemie potravinové banky v mnohých případech přišly i o sponzory nebo se setkaly s nedostatek darovaných trvanlivých potravin. Na tuto situaci vláda reagovala až po několika apelech tím, že ze státního rozpočtu pro potravinové banky vyčlení dvacet milionů korun,“ vysvětluje Kovářová.

V důsledku dopadu pandemie se předpokládá, že počet obyvatel, kteří se ocitnou závislí na pomoci od těchto organizací, ještě přibyde. I přesto, že dochází k pravidelnému navyšování dotací, navrhuje Kovářová zvýšit alokace pro potravinové banky, které chce nyní vláda jednorázově vyčlenit.

Věra Kovářová na tento problém již upozorňovala ministryni práce a sociálních věcí i ministra zemědělství. V minulých dnech se také celá řada politiků STAN zapojila do sbírky potravinových bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.