Kovářová (TOP 09): Jde o to, abychom žadatelům o řidičský průkaz usnadnili život

02.03.2017 13:03

Projev na 55. schůzi sněmovny 2. března 2017 k Návrhu poslanců Věry Kovářové, Jana Farského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o silničním provozu:

Kovářová (TOP 09): Jde o to, abychom žadatelům o řidičský průkaz usnadnili život
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Dnes máme před sebou návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích - sněmovní tisk č. 807. Dovolte mi, abych vás jako zástupkyně předkladatelů seznámila s nejnovějším vývojem. Projednávání tisku bylo na prosincové schůzi výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj přerušeno. To samé se stalo na prosincové a lednové schůzi hospodářského výboru. Důvod byl jednoduchý.

Po dohodě s Ministerstvem dopravy jsme čekali na to, až připraví komplexní pozměňovací návrh, který by reagoval na připomínky tohoto rezortu. Tento komplexní pozměňovací návrh, který vychází z výsledků vyjednávání mezi Ministerstvem dopravy, zástupci Svazu měst a obcí a v neposlední řadě námi, jako zástupci předkladatelů, byl na konci ledna skutečně předložen. Protože kompromis považuji v zásadě za přijatelný, tento pozměňovací návrh jsem si osvojila. Ten pak byl výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj přijat.

Stejně jako původní předloha má uvedený komplexní pozměňovací návrh jednoduchý cíl. Usnadnit žadatelům o řidičský průkaz život. Hlavně těm žadatelům, kteří studují nebo cestují za prací, případně se z jiného důvodu zdržují mimo místo svého trvalého bydliště. Uvedu příklad ze své elektronické pošty, který je myslím výmluvný. Uváděla jsem ho ostatně už v prvním čtení. Před časem mi jeden student z Moravy napsal. Cituji:" Trvalé bydliště mám na Znojemsku, avšak z důvodu práce na svém doktorátu dlouhodobě pobývám v Praze. V letošním roce mi vyprší platnost řidičského průkazu vystaveného na Městském úřadu Znojmo. Jeho obnovení však není možné provést prostřednictvím jiného městského úřadu bez změny trvalého bydliště. Stejně tak není možné si hotový řidičský průkaz nechat zaslat na jiný městský úřad na rozdíl od občanského průkazu. Z důvody výměny řidičského průkazu si tedy musím vzít dva dny dovolené a dvakrát cestovat 200 km tam a zpět s náklady cca 900 korun jen za jízdné, což odpovídá u studenta jako já, například týdennímu rozpočtu na jídlo." Konec citace.

Znovu zdůrazňuji, že právě těmto lidem novela podává pomocnou ruku, když jim umožní podat žádost o vydání řidičského průkazu ne na obci s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště, jak předpokládá současná úprava, ale na jakékoliv obci s rozšířenou působností. 

Usnadněno bude také vydávání řidičských průkazů. Kromě toho jako předkladatelé usilujeme o to, aby v případě, kdy úřad už má k dispozici fotografii žadatele, splňující určité parametry, nebyl nucen vyžadovat ji od žadatele znovu.

V návrhu se také předpokládá, že bude moci být pořízena fotografie přímo na místě. To je, myslím, velmi vstřícné a rozumné.

Dovolte mi zopakovat mé přesvědčení, že právě tak by měla vypadat veřejná správa v 21. století. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…