Kožušník (ODS): Budeme platit výpalné za kopírování?

27.02.2014 14:17

Český europoslanec Edvard Kožušník dnes vyzval své kolegy v Evropském parlamentu, aby nehlasovali pro zprávu o poplatku za kopírování pro osobní potřebu z pera poslankyně Françoise Castex. Podle Kožušníka je tato zpráva předstupněm k legislativnímu návrhu na povinné zpoplatnění kopírování digitálního obsahu pro osobní potřebu v online světě.

Kožušník (ODS): Budeme platit výpalné za kopírování?
Foto: ods.cz
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

Dosud jsou takto zpoplatněny jen kopírky, tiskárny paměťová média a zařízení umožňující zhotovení rozmnoženin. Z každého prodaného výrobku tak musí spotřebitelé zaplatit dílčí poplatek, který je určen kolektivním správcům autorských práv.

Zpráva poslankyně Castex se dovolává Komise, aby uchovávání obsahu v online světě v cloudových službách bylo nově klasifikováno jako kopírování pro osobní potřebu a kolektivní správci autorských práv mohli od poskytovatelů cloudových služeb kasírovat dílčí poplatky za poskytnutý úložný prostor.

Podle Kožušníka návrh představuje jen způsob, jak z kapes občanů vytáhnout jen více peněz a zdražit cloudové služby. „Mám pocit, že se zapomnělo, proč se před necelými deseti lety zaváděly poplatky z kopírek a paměťových médií. Tehdy nebyl digitální trh dostatečně rozvinut, občané si kopírovali digitální obsah a autoři na tom tratili. Dnes je ale situace zcela jiná. Digitální trh funguje, občané si pořizují převážně legální digitální obsah a existují funkční obchodní modely pro poskytování digitálního obsahu. U nápadu na zpoplatnění cloudových služeb si nemohu nevzpomenout na citát Ronalda Reagana ‚Když se to hýbe, zdaň to. Když se to i nadále hýbe, reguluj to. Když se to přestane hýbat, dej tomu dotaci.‘ S cloudovými službami to bude podobné, nejdříve je navrhnou zpoplatnit, pak se začne regulovat jejich obsah a fungování a nakonec bude Unie vypisovat dotace, aby byl někdo ochoten v unijním prostoru a jurisdikci cloudové služby vůbec poskytovat,“ zhodnotil návrh Kožušník.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …